"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. január 4., vasárnap

Jégkár a Börzsönyben

December elején az ónos eső hatalmas pusztítást végzett a hazai erdőkben. A kialakuló jég súlya alatt ágak szakadtak le, néhol egész fák dőltek ki.

 A legnagyobb mértékben a Pilis, a Börzsöny és a Bükk erdei károsodtak. Elsősorban a Magas-Börzsöny, a Nógrád megyei Diósjenő és a Pest megyei Kemence térségében keletkeztek károk, a 400 méter fölötti térszinteken. A jég megtörte a lombkoronákat, derékba törtek, illetve kidőltek a fák.

Már negyedik alkalommal esnek az időjárás áldozatául a börzsönyi bükkösök. A jelenlegihez hasonló jégtörés 1996-ban és 2001-ben volt itt, amikor több ezer hektárnyi erdőállomány, közel 100 ezer köbméternyi fa pusztult el. 1999-ben pedig a nyári esőzések nyomán olyan mélységig ázott fel az erdőtalaj, hogy az esőket követő viharos szélben egész hegyoldalnyi fa dőlt el, több 10 ezer köbméternyi fa veszett el úgy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése