"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. január 26., hétfő

A macska mindig talpra esik, tartja a mondás.

És ez nemcsak átvitt értelemben igaz. Kevés olyan állat van, amely ekkora túlélő-képességről tesz nap mint nap tanúbizonyságot.

A macska háziasítása jóval több időt vett igénybe, mint például a kutyáé. Ráadásul nem mondhatnánk, hogy teljes sikert értünk el. A macska soha sem lesz annyira űséges és ragaszkodó, mint amennyire szeretnénk.
Megszelídítése akkor kezdődött, amikor az ember föladta a nomád életformát és letelepedett. A helyhez kötöttség a macska számára is kedvezőbb életfeltételeket teremtett. Hamarosan az emberhez szokott, de nem hagyta magát teljesen kiismerni, még mindig titokzatos, éjjel kóborló, settenkedő ragadozó.

A közhiedelem szerint a macskáknak kilenc életük van. A szívósságukra vonatkozó elismerés alapja az az észrevétel, hogy a macskák néha látszólag megfeledkeznek létfenntartási ösztönükről, és hogy túlélnek olyan zuhanásokat is, amelyek más állatok számára feltehetőleg végzetesek lennének.

A macskák a legmozgékonyabb élőlények közé tartoznak. Kimondottan sportos a testalkatuk. Tökéletes felépítésüknek köszönhetően igazi sprintelő bajnokok. Rövid távon elérik az akár 50 km/h-s sebességet is. Hatalmasat képesek ugrani és zuhanni.
Talpuk és izmaik lengéscsillapítóként viselkednek, ezért esés közben is igyekeznek úgy fordulni, hogy párnás mancsaik felfogják a becsapódás erejét. Innen származik a híres mondás a talpra eséséről. Gyakran ugranak függőlegesen felfelé a kerítéseken vagy falakon, akár két méter magasságba is, álló helyzetből. Ekkor hátsó lábuk fejlett izomzata szinte rugóként lövi őket a magasba.

Egy másik híres tulajdonságuk, hogy hihetetlenül szűk helyekre, például befőttesüvegekbe, csövekbe is képesek bemászni. Elméletileg ahova a feje befér, oda simán bejut a macska többi testrésze is. Ennek a   hajlékonyságnak az az egyszerű magyarázata, hogy a házimacska egyike azon kevés négylábú állatnak, amelynek nincs merev kulcscsontja. A macskák háziasításával az ember közvetlen közelébe engedett egy félelmetes ragadozót. Szemében ott csillog a gepárd könyörtelensége, a tigris ereje, az oroszlán büszkesége, de mégis más ő. A társunk évezredek óta. Dorombolása, hízelkedése, mókás játszadozása az egyik legjobb terápia magányosság és depresszió ellen minden embernek.

cat_b_03
Macska jóslatok

A macska megjósolja a földrengést

 Azt tartják, hogy sokkal hamarabb képesek megérezni egy földrengést, mint bármilyen más modern technikai eszköz. Többször megfigyelték már, hogy a földrengések előtt a macskák nagyon izgatottá válnak és kényszeresen, illetve igazán látványosan keresik a kijáratokat. Olyannyira bennük van a menekülési vágy, hogy akár még a zárt ablakokat is képesek betörni, noha a földrengésnek még látható/érezhető nyoma nincs is.

A macska megjósolja az eső eljövetelét

A macskák nem csak rezgéseket képesek előre megérezni, hanem nagyon érzékenyek az éghajlatváltozásokra is kimondottképpen a viharok és felhőszakadások eljövetelére. Ők talán az egyik legbiztosabb természetes időjósok, akik bár minden fajta időjárást nem képesek megjósolni, de az eső közeledtét, azt igen. A megfigyelések alapján az eső közeledtével a macskák a fülüket kezdik, vakargatni illetve bizonyos esetekben mellső mancsukat sokáig a fülük mellé emelik és ott tartják.

A macskák megmutatják hol van vízér a lakásunkban

Érdemes megfigyelnünk, hogy kedvenc házi állatunk hol szeret a legjobban pihenni vagy tartózkodni, hiszen azok a helyek lakásunk legkiegyensúlyozottabb pontjai.
cat_b_20

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése