"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. január 2., péntek

Január hónap gyógynövénye

Az első hónap gyógynövénye a KURKUMA, más néven az indiai sáfrány.

 Az élet fűszere, a görögök sárga gyömbérnek nevezték el. Hazánkban már az ősi magyar javas gyógyászatban is alkalmazták a különleges port. Indiában is nagyon régre nyúlik vissza a gyógyító fűszer alkalmazása. Az indiai nők kurkumás vizet arcmosásra használták, mert az aranyló színt kölcsönzött bőrüknek. Nem is gondolnánk, hogy a főleg sárga porként ismert kurkuma gyönyörű lilás virága miatt dísznövényként is igen népszerű.

Nem mellékes (pláne az ünnepek friss emlékeivel), hogy belsőleg alkalmazva csökkenti a zsíros ételek fogyasztása után keletkező teltségérzetet, megszünteti a bélgörcsöket, elősegíti a méregtelenítést, csökkenti a gyomorsavtermelést. 2.5 deciliter joghurtban feloldva, éhgyomorra fogyasztva kiváló májvédő !





Image A kurkuma (Curcuma longa) a hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.
Dél-Ázsiában honos fűszernövény, a gyömbérfélék családjának tagja. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában, Indonéziában.

A kurkuma gyulladáscsökkentő hatásaáról a legismertebb, eredményesen kezeli a mozgásszervi  problémákat, az izületi fájdalmakat és csökkenti a csontritkulás okozts panaszokat. Javítja a vérkeringést és az erek állapotát, a szervek és végtagok vérellátását.

 Indiában évezredek óta ismerik és használják.
Sokáig a jómód jelképének tartották és ennek megfelelően az egész test megtisztítását várták tőle. Orvosilag emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségek ellen használták.
A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére. Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható, fő hatóanyaga, a kurkumin révén. A vizsgálatok szerint hatóanyagai erősítik az epehólyagot; gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a trombózisveszélyt; serkentik a zsíranyagcserét (valószínűleg a súlycsökkenést is); koleszterincsökkentő hatású; javítja a látást; fájdalomcsillapító, véralvadásgátló,
gátolja az érelmeszesedés kialakulását, javítja az emésztést,
oldja a bélgörcsöket, serkenti az epe kiválasztását, a
máj működését, és véd a fekélyek kialakulása ellen és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A kurkuma nem épül be a szervezetbe, nagyon élénk tisztító hatása van. 
A rengeteg pozitív tapasztalat alapján a kurkuma  jövő csodaszere lehet.

Használjuk bátran!

 Az ételnek érdekes aromát ad, de bánjunk vele csínján, nagyobb adagban a keserű íz lesz az uralkodó. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése