"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. január 16., péntek

Babonák

Ki ne tudná, mi a teendő, ha hullócsillagot lát, vagy ha fekete macska megy át előtte az úton?

Az emberi agy természetes működése, hogy keresi az összefüggéseket az okok és okozatok között, próbálunk rájönni, hogy mi minek az előjele. Sokszor akkor is találunk kapcsolatot, ha eredetileg nem volt, viszont ha már kialakult az elképzelésünk, az önbeteljesítő jóslatként működik. Sok babona széles körben elterjedt, része a kultúránknak.

 Japán integető macska /maneki neko/
    Azért van, hogy szerencsét hozzon.

A hagyomány a következő történeten alapul: egy szegény buddhista templomban a szerzetesek még akkor sem feledkeztek meg a templomi macska etetéséről, amikor már az éhhalál szélén álltak.
Egyszer gazdag szamurájok érkeztek a templomukhoz. A macska felemelte a mancsát, mintha integetett volna nekik, és a szamurájok követték a templomba.
Ahogy beléptek, vihar kerekedett, és a villám éppen arra a helyre csapott le, ahol előzőleg álltak. A macska megmentette az életüket! Miközben a vihar elmúltát várták, megismerkedtek a buddhizmussal.
Később egyikük visszatért  a templomba, és szerzetesnek állt. Óriási vagyont hagyott a templomra.

 A balszerencse elkerülésének egyik módja, ha a nap irányába fordulsz, mégpedig az óramutató járásának   megfelelő irányba.
Ez ugyanis a helyes irány. A nap felé fordulás az ősi napimádatból maradt fenn.
A babonás halászok még a kötelüket is ebbe az irányba tekerik.
A 20. századi szakácsok az ételek hozzávalóit is az óramutató járása szerinti irányban
 keverik össze. 
A teát  is így  keverik meg.


Boszorkányos legényfogó praktikák egész tárháza állt rendelkezésre a konyhában sürgölődő menyecskéknek . Különleges étellel a hatás garantált volt: például tiszta fekete kakast vagy tyúkot kell a fiúnak tálalni.
Hatásos bájitalnak gondolták, ha a kilenc kútról hozott vízzel itatja meg a szeretett férfit, aki így hamarosan feleségül veszi, és mindig szeretni fogja. De ügyeskedtek úgy is, hogy a megevett almának, aminek kilenc magját a kiválasztott fiú zsebébe kell rejtették. 
A  hölgyek leggyakoribb rémálma, hogy soha nem mennek férjhez. A legközismertebb vészjósló népi előjel, az összetört tükör, amely ahány darabra törik, annyi évig nem lesz esküvő.
Babonák hosszú sora foglalkozik még a „mit ne tégy” gondolatkörével: nem szabad naplemente után szemetet kivinnie, merőkanálból vagy a lábosból ennie, sőt még férfiaknak tüzet adnia is tilos.
  

A lánytól kért tűznek komoly jelentőséget tulajdonítottak: ha az könnyen fellobban a kezében, dühös, lobbanékony, veszekedős természetű, de ha nehezen, akkor nyugodt, kedves.

Másik hiedelem, hogy amelyik lány szereti a macskákat, abból jó feleség válik
.
A szerelem varázslások és szerelmi jóslások köre - akárcsak az emberi fantázia - szinte kimeríthetetlen. 
Harisnyatartó - elveszett: a tulajdonosa hamarosan ajánlatot kap; tönkrement: veszély várható; megtalált: szerelmes levél érkezik.

Harisnya (vagy zokni), melyet véletlenül kifordítva húztak fel - nemsokára ajándék érkezik a házhoz.

Véletlenül kiborított gyufaszálak (az „elkövető” leány) - ha az egész doboz kiborul, házasság a közeli jövőben. Ha néhány szál a dobozban maradt, mindegyikük egy napot, hetet, hónapot vagy évet jelez a házasság előtt.

Gyűrű - ajándékba kapott: szeretet és boldogság várható. Ha viszont ez a gyűrű - elvész: szakítást; ha eltörik, özvegységet; ha pedig ütés miatt deformálódik, hűtlenséget prognosztizál.

Beütött kéz - fába: szeretetet ígér; fémbe: megcsaltatást jósol.

Lópatkó - talált: jó szerencse; a szerelmespár együtt lelt rá: tökéletes boldogság.

Olló - törött: rossz ómen; az egyik pengéje törött: veszekedés; mindkettő: szakítás.

Törött tojás - duzzogás.

- varrás közben eltörik: egy fiatalember gondol a leányra.

Tükör - ajándékba kapott: aggodalom; ha eltörik: véget ér a boldogság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése