"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. január 26., hétfő

Zsebkendő - Mióta használunk zsebkendőt?

A zsebkendőt már a rómaiak is ismerték. Ők leginkább az arénákban lobogtatták. Így biztatták a gladiátorokat vagy a hajtóversenyeken a kocsisokat. Ezzel törölték le az izzadságot a homlokukról, ha melegük volt.

  Orrfújásra akkor még csak egy vászondarabot használtak. Úrihölgy nem fújhatott orrot társaságban, mert az azt jelentette volna, hogy beteg.

A 16. század táján készült képeken az arisztokrata hölgyek szinte valamennyien keszkenőt szorongatnak a kezükben. Fontos szerepe volt az udvarlásban is. Ha például a hölgy elejtette a kiszemelt férfiú előtt, akkor ő felvette, majd átnyújtotta a hölgynek és máris elkezdhette a beszélgetést. Franciaországban, Angliában és Spanyolországban elterjedt a zsebkendő csipkével díszített változata is.

A papírból készült zsebkendő a 20. században indult hódító útjára az Egyesült Államokból. Orrtörlésre találták ki, de a kéztörléstől a szemüveg tisztításáig sok más célra is használható. Nagy előnye, hogy használat után eldobható. Így megelőzzük, hogy másokat is megfertőzzünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése