"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. január 12., hétfő

Rétes, kakaós csiga

A rétes készítés konyhaművészete szerves része az magyar kultúrának. Az fellelhető írások szerint az eredeti rétes még töltelék nélküli volt, akár 10-12 réteg tésztát is egymásra raktak, aztán darabokra vágva, kemencében sütötték meg, és porcukorral megszórva tálalták. A XVI. század második felében sok tésztarétegből álló süteményt készítettek töltelékkel, amit rétes-bélesnek vagy rétes-tortának hívtak.
Később, az 1700-as években megváltozott a rétes készítésének és sütésének módja. Az asztalon hártyavékonyra húzták ki a tésztát, rárakták a tölteléket, és az abrosszal göngyölték fel a rétestésztát a töltelék körül. Ez volt a húzott tészta, mely akkor volt jó, ha az alatta lévő írást el lehetett olvasni a tésztán keresztül.

A töltelékek lehetősége szinte végtelen. A legkedveltebb az almás, meggyes, mákos, meggyes-mákos, túrós, vaníliás-túrós, barackos-túrós, barackos, szedres, epres, csokis-rizses, gyümölcsös-rizses, káposztás, de van tökös-mákos, élesztős, hajdinás, szilvás, sütőtökös, tökmagos rétes is.
A bécsi almás rétes a világ 100 leghíresebb ételeinek egyike.








  Kakaós csiga

A kakaós csiga, eredeti nevén csokoládés tekerge gödi találmány, egy gödi cukrászmester, Pösch Mór készítette 33. születésnapja alkalmából barátainak, de a cukrászdába is került belőle, és a vásárlók körében osztatlan sikert aratott. Mindez 1908. január 10-én történt.

"A liszt adagolásánál meglendült a  pék keze.
Érdekes”, csodálkozott, de talpraesett problémamegoldó természetének megfelelően nem esett kétségbe, és úgy döntött, hogy arányosan növeli a többi hozzávaló mennyiségét is . Ez meg is oldotta volna a problémát, ha nem történik meg ismét, ami már megtörtént az élesztő kimérésénél. „Különös”, mélázott, majd ismét növelte a hozzávalók arányát. És újra, és újra, mindez a tejjel, cukorral és minden hozzávalóval, míg végül egy szép termetes keltészta nem született.
A rengeteg kakaós csigából jutott minden barátjának, de még a boltba is. Születésnapját 1908. január 10-én teljes Göd megünnepelhette. Azóta hálásan emlékezünk rá."




Hozzávalók:

A tésztához:
60 dkg liszt

3 dkg élesztő
2 tojás sárgája
2 evőkanál olaj
1 evőkanál cukor
kb. 4 dl tej
csipetnyi só

a töltelékhez:
5 dkg vaj,
5 dkg margarin,
3 evőkanál porcukor
2,5 dkg kakaó

a sütéshez:
2 dkg zsír
2 dl vaníliás cukorral ízesített tej

Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, a sóval, és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Amikor már egyenletesen "szálas" a tészta, beledolgozzuk az olajat is.

Kilisztezett edényben, liszttel meghintve duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk.

Megöntözzük a megolvasztott vaj és margarin keverékének felével, meghintjük a kakaós porcukorral, és összesodorjuk, akár a bejglit.

Éles késsel, másfél ujjnyi szeletekre vágjuk, és az így nyert csigákat zsírozott sütőlemezre szorosan egymás mellé fektetjük. (Magas falú zománc vagy teflon tepsi is jó hozzá) Megöntözzük a maradék vaj-margarin keverékkel, és a hideg sütőbe toljuk, majd a sütőt begyújtjuk, hogy a melegedés alatt is keljen még a csiga. Mikor majdnem kész, forró vaníliás tejjel megöntözzük, úgy sütjük készre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése