"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. január 15., csütörtök

Ezen a napon - Eric Knight

72 évvel ezelőtt ezen a napon halt meg Eric Knight angol író, a Lassie hazatér és a Légy hű magadhoz című méltán világhírű regények szerzője.


 Eric Knight 1897. április 10-én született a yorkshire-i Menstonban. Édesapja nemsokára elhagyta családját, ezért édesanyja nevelte. Amikor anyja megismerkedett egy amerikai férfival és feleségül ment hozzá, Amerikába költöztek. Itt végezte egyetemi tanulmányait. Az első világháborúban a kanadai hadseregben teljesített szolgálatot. Leszerelése után újságíróként kezdett dolgozni, majd forgatókönyvek írásával is foglalkozott. Aztán figyelme a szépirodalom felé fordult, de első elbeszélése, sőt 1934-ben megjelent első regénye sem aratott sikert. 1938-ban látott napvilágot A repülő yorkshire-i című novelláskötete, a Sam Small-történetek első csokra, amelyre viszont már felfigyelt az olvasóközönség és a kritika. Az elbeszélések gyermekkori emlékeket idéznek, szülőföldjének népmeséiből, anekdotáiból születtek meg.
Eric Knight 1932-ben feleségül vette Jere Brylawski írónőt és egy farmon telepedtek le Pennsylvaniában. Itt többek között kutyákat is tenyésztettek. Amikor Londonba költöztek, csak egy kis terriert vihettek magukkal, ám az is csakhamar elpusztult. Knight tulajdonképpen vigasztalásul vette meg Tootsie-t, a kölyök skót juhászt, aki elválaszthatatlan barátja és nagy kedvence lett. Kettejük barátsága inspirálta a Lassie visszatér című regényt, ami híressé tette íróját, és hamarosan az olvasók és nézők kedvencévé vált.
Teljesen más stílust képvisel Eric Knight 1942-es regénye, a Légy hű magadhoz. Ez egy második világháborús regény, egyike az elsőknek. Két különböző társadalmi rétegből származó fiatal szerelmén keresztül mutatja be a háború borzalmait és következményeit, emel szót az igazság és az emberség mellett. A regény szinte azonnal bestseller lett Angliában és Amerikában. Még abban az évben elkészült az Oscar-díjjal jutalmazott filmváltozata is.
Könyveinek igazi nagy sikerét Knight már nem érhette meg: a háború alatt az amerikai hadsereg filmosztályánál szolgált, míg 1943. január 15-én egy katonai géppel Holland Guayana (ma: Suriname) őserdeje felett lezuhant és szörnyethalt.

 Nincs olyan ember, legyen az felnőtt vagy gyermek, aki ne hallott volna Lassie-ről, az Eric Knight-regény főszereplőjéről.

Legendák hőse, gyerekek kedvence, a skót juhászkutya 

"A  skót hegyekben életképtelen lenne a juhász a collie-ja nélkül. 20 ember kellene ahhoz, hogy egyetlen kutya munkáját elvégezze. Igazából a kutya keresi a család kenyerét, ugyanakkor hálás minden falatért, amit odavetnek neki. Sem az éhség, sem a megterhelés, sem a legrosszabb bánásmód nem tántorítja el gazdája oldaláról, akit panasz nélkül követ minden bajban és szükségben". S hogy hogyan alakult ki ez az odaadó kutyafajta?
Nos, erről több legenda is szárnyra kelt, az egyik a következő: a helyszín egy skót falucska, úgy 1772 táján, amikor arra lettek figyelmesek az emberek, hogy minden nap eltűnt egy-egy birka. Senki nem tudta, hová lettek. Igen ám, de egy nap véletlenül hazakeveredett egy az eltűnt birkák közül, szarván egy billoggal, ami egy szomszéd település parasztjáé volt. Az ügy a bíróság elé került, hiszen annak idején a ló- vagy birkatolvajra halálbüntetés várt. A birtok tulajdonosát és juhászát börtönbe zárták 186 birka ellopásának vádjával. Ő hiába mondta, hogy a birkák maguktól mentek hozzá, senki nem hitte el.
Végül bevallotta, hogy kutyája magától terelte el egyenként a birkákat, rejtett ösvényeken keresztül, s a trükkre ő tanította meg. Az embert és juhászát felakasztották. Bár a történet nem túl vidám, de bizonyíték arra, hogy már akkoriban milyen képességekkel rendelkezett ez a kutyafajta.
A collie-ról csak feltételezhető, hogy a skót felföldről, Anglia északi részéről származik. Egyébként az is lényeges a skót juhászkutya elterjedésében, hogy az angol királyi ház férfi tagjainak olyan elfoglaltságai voltak, mint a politika, harcászat, vadászat, így a hölgyeknek is ki kellett találniuk maguknak valami időtöltést. Az angol királynőnek kedvencei voltak a kutyák, és ő figyelt fel erre a rendkívüli fajtára is. Népszerűségét tehát sokak szerint Viktória királynőnek köszönheti a collie. "

forrás: mindenkilapja A skót juhászkutya

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése