"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. január 10., kedd

Agg földlakók

Elszállt felettünk még egy év, de hogy eszünkbe se jusson öregségünkről morfondírozni, íme néhány a Föld legidősebb élőlényei közül.


.


Namíbia, Welwitschia mirabilis: a 2000 éves sivatagi növény törzse vaskos, rövid, közepén tölcsérszerű mélyedéssel. Ebből ered két széles és hosszú levele, mely idővel – a sivatagi homokviharok és a forró szárazság hatására – sok-sok vékony szalagszerű levélrészre szakadozik szét, melyek így nagyobb felületen vehetik fel a hajnali pára nedvességét.



Szibériai Actinobacteria: ezt a körülbelül 500,000 éves, a jakutföldi örökfagyott talajból kinyert baktériummintát Rachel Sussman fotózta idős élőlényekről szóló fotósorozatához. Sussman képeivel a bolygó fenntarthatóságára szeretné felhívni a figyelmet. E baktérium sem élhet tovább állandó permafroszt nélkül; és változó klímánk egyre kevésbé kedvez a kiterjedt, örökké fagyos talajok fennmaradásának.


Bolívia, Azorella compacta egy szekfű-féle párnanövény akár 3000 évig is élhet a száraz klímájú, magas fekvésű andesi térszíneken. A tekintélyes méretű sziklát sűrűn benövő, kissé tüskés hatású, apró levélkék olyan erősek, hogy az ember súlyát is elbírják, sértetlenül.

Forrás: Földgömb

Kép: http://earthsky.org, exterra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése