"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. január 23., hétfő

Kínai újév: Hozzon szerencsét a Sárkány éve

A kínai újév vagy holdújév az év legfontosabb ünnepe a kínai naptárban/2012.január 23/





A kínai újév kínaiul tavaszünnep-et jelent, azaz a tavasz kezdetét is ünnepli. A kínai újévet a világ népességének egynegyede ünnepli, és nem csupán Kínában az év legfontosabb ünnepe, hanem egyéb környező ázsiai országokban is (Japán, Taiwan stb) – továbbá azokban a világvárosokban is, ahol magas számú a kínai lakosság (pl London, San Francisco, Berlin, Sydney stb).

A készülődés hetekkel korábban kezdődik. Az európai karácsonyi előkészületekhez hasonlóan mindenki ajándékokkal készül, süt és főz a nagy napra – azonban legfontosabb a nagytakarítás. Újév előestéjére minden otthon ragyog a tisztaságtól, amit papírdíszek díszítenek. A családok ilyenkor összegyűlnek, esznek-isznak, majd megajándékozzák egymást. A kínai újévnek is van vallásos háttere, az isteneket és elődöket (elhalálozott rokonokat) is ünneplik ilyenkor. Az ünnepi vacsora a családi összetartás jelképe, a generációk tisztelete.

Íme néhány újévi babona és szokás:

Újévre mindennek ragyogó tisztának kell lennie – tisztasági festést, lakásfelújítást is be kell fejezni. A takarítás szimbolikusan elsöpri az óvév szerencsétlenségét, és lehetőséget biztosít az új, szerencsés energia fogadására. Azonban minden tisztítószert, söprűt el kell pakolni az újév első napján, különben elsöpörjük a szerencsét!
Az újévi dekoráció is nagyon fontos és szimbolikus. A legfontosabb szín a piros, amely bőséget és szerencsét reprezentál – minden dísz, lampion, zászló, kép legyen piros! Az ablakokat mini lampionakkal, papírlámpásokkal és kínai kézírással írt papírdíszekkel szokás díszíteni. Fontos tradíció a sárkánytánc, amit papírsárkánnyal lehet imitálni.

Ajándékokat piros színű papírba kell csomagolni – hagyományos a piros tasakba csomagolt pénz ajándékozása (de csakis páros számban).
A narancs és a mandarin az újév másik szimbóluma- szerencsét jelképez, mert a mandarin szó hasonlít a szerencse szóhoz, a narancs az arany szóhoz. Párosan szabad csak alkalmazni őket (ajándékként vagy díszként).
Kínai ételekből bőségesen kell készülni, hogy maradjon elég az új évre, különben nem lesz bőséges az új esztendő. Szerencsét hozó ételek: földimogyoró, rizslisztből készült ételek, tengeri hínár, lótuszmag, szárított tofu. Hagyományos a szerencsés batyuk, hal és csirkés ételek fogyasztása.
Éjfélkor ki kell nyitni az összes ajtót és ablakot, hogy az óév energiája távozni tudjon. Petárdákkal ezt elő lehet segíteni.
Újévre minden adósságot vissza kell fizetni, és újév napján nem szabad semmit kölcsön adni vagy venni.
Újév napján nem szabad negatív szavakat használni, különösen a 4-szám kiejtése tilos, amely a halál szóra hasonlít. Nem szabad az elmúlt évet emlegetni, káromkodni, vagy negatív dolgokra gondolni.
Újév napján nem szabad sírni, mert ha valaki sír, akkor egész évben sírni fog.
Újév napján tilos a takarítás – aki takarít, szerencsétlen lesz.
Újév napján nem szabad hajat mosni sem.
Újév napján vadonatúj ruhát kell viselni – az ünnepek alatt a piros szín viselete ajánlott.
Újév napján nem szokás húst enni, hagyományosan nem szabad se kést, se villát, se tüzet használni, azaz valójában csak maradék ételt lehet fogyasztani.


A sárkány éve:

A sárkány évében minden tízszeresére növekszik. Felfordulás, zűrzavar és felhajtás fogja jellemezni az előttünk álló évet. Január 23-án, azaz ma, érdemes felkészülni a gigantikus pörgésre, különben jobban járunk, ha inkább egy csendes, félreeső helyen próbáljuk meg túlélni a következő egy évet.

A víz sárkány évet úgy kell elképzelni, mint egy tizenkét hónapos rögös, huppanókkal teli utat, időközönként nagy löket vidámsággal és ünnepi hangulattal fűszerezve. Ritka intenzitással feltöltött események várnak ránk. Tömören, 2012 a vakmerőség, a bajkeverés és a mértéktelen jókedv és vidámság éve lesz.

Ez az időszak a vállalkozó kedvű, ambiciózus és elszánt embereknek kedvez a legjobban. Ha nagy terveket szeretnél megvalósítani, jobb, ha minél előbb nekiállsz dolgozni az ügyön. Ne add fel. Fejezd ki magad. Ne félj. Kínában az a mondás járja, hogy a sárkány év szerencsét hoz azoknak, akik ki merik nyitni a szájukat, akik felelősséget vállalnak vagy vezetői posztra törekszenek.

A sárkányok bátrak és a végtelenségig egyenesek – persze némi csel és fortély belefér. Megszerzik, amit akarnak és mindenből a legjobbat hozzák ki. Az élet minden területén brillírozni akarnak. Tehát a sárkány év azoknak kedvező, akik mernek kockázatokat vállalni, nem ijednek meg a veszélytől és határozott elképzeléseik, elveik vannak, amiktől nem tántorodnak el. Akik félénkek, inkább elbújnak a veszély elől, ahelyett, hogy szembenézzenek vele, akik félnek a kihívásoktól, valószínűleg egy elég nehéz és néha-néha akár ijesztő, nyomasztó időszaknak néznek elébe.

Persze a félénkebbeknek sem kell azonnal nyugtatókat szedni vagy bezárkózni egy egész évre. A víz sárkány senkit sem bánt. Csupán fel kell készülni, hogy a megszokottnál rögösebb utat kell bejárniuk. A sárkány uralkodó szellem, de odaadó, jószívű és érző is egyben.


Azért a Szív oldalát is nézzük! Kiemelkedő ez a Sárkány éve, hiszen 60 éve volt az utolsó Víz-Sárkány év. A Víz-Sárkány éve türelmesebb, nem annyira égető, mint a többi sárkány év. A Víz-Sárkány ébresztő, humánus is, és felébreszti az emberekben a hitet, a szív fontosságát, az érzelmeket. A víz hatalmas ereje és állandó mozgása is áthatja ezt az évet. A kínaiak szerint 5 áldást hoz magával: Harmónia, Erény, Gazdagság, Beteljesedés, Hosszú élet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése