"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. január 4., szerda

Januári kedvenc


Január. A legszürkébb, legbarátságtalanabb hónap.

Az ünnepek után a hastájon - kicsit- szűk ruházat és a lesoványodott pénztárca időszaka.
A karácsonyfa leszedése után csupasznak érezhetjük a lakást.
Rossz hangulatunk azonban egy csapásra megszűnik, ha frissen beszerzett szobanövényekkel vesszük körül magunkat.


Szobanövényeinket időnként permetezzük (spricceljük) le tiszta, forralt, és szobahőmérsékletűre hűtött vízzel, vagy desztillált vízzel. A permetezéssel nem csak a páratartalmat növeljük, hanem a port is lemossuk a növényről, és szabaddá válnak a légzőnyílások. Azonban a párásítást sem szabad túlzásba vinni, mert a meleg lakásban kedvező környezetet teremt a gombakártevőknek.

A növények öntözése, szellőztetése
A szobanövények tartásánál nemcsak télen, de egész évben ügyeljük arra, hogy hideg csapvízzel ne öntözzük őket. Várjuk meg, amíg az öntözővíz szobahőmérsékletűre melegszik. Télen általában ritkábban kell öntöznünk, ám a fűtött, száraz levegőjű szobában heti egy alkalommal mindenképpen adjunk vizet a növényeknek. Télen a túlöntözéssel is elpusztíthatjuk a szobanövényeket, ezért rendszeresen ellenőrizzük a cserépföld nedvességi állapotát, és attól függően döntsük el, hogy kell-e vizet adnunk vagy sem. A tápoldatozást a téli hónapokra elhagyhatjuk. Szellőztetni télen is kell, de vigyázzunk arra, hogy ne közvetlenül a növényekre nyissuk rá az ablakot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése