"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. január 28., szombat

Hétvége, kiállítás

Immár harmadik alkalommal ad helyet Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikusművész kiállításának a Forrás Galéria. A közel 70 műtárgyat felvonultató tárlaton elsősorban a művész két grafikai sorozatát mutatják be, egyik, az Arany János Toldiját illusztráló tusrajzok, másik egy 50 darabból álló sorozat, mely Sebestyén Gyula Gesta Hungarorum című eposzához készült.

A XXI. században egyre ritkábban előforduló polihisztorok egyike: Jankovics Marcell. A lexikonokban - és ki ne hagyjuk - a világhálón úgy mutatják be, hogy: rajzfilmrendező, könyvillusztrátor, grafikus, művelődés- és kultúrtörténész, író, politikus.

Jankovics Marcell nevéhez olyan nagyszerű könyvek fűződnek, mint a Jelkép-kalendárium, A fa mitológiája, A Nap könyve, A szarvas könyve vagy A négy évszak szimbolikája. Szerzőjükről is sokat elárul az a gondolat, amelyet Mély a múltnak kútja című művéből idézünk:




"Az ember kultúrája nem a tudatra ébredéssel kezdődik, de - amitől pedig van miért tartanunk - civilizált emberré válásunkkal sem érhet véget. .Az ember az élettől való megkülönböztetés szándékával, az Isten felé közelítve teremtette meg a maga kultúráját, s bár jelen pillanatban úgy tűnik, ő maga az, aki ezt a csodát létében fenyegeti, tovább kell mennie a megkezdett úton. A kultúra magja ősi, genetikai; úgy, ahogy a növényi csíra a föld alatt is elindul fölfelé: a fényt keresi. Reményeim szerint nem áll meg növekedésében és égig érő fává cseperedik."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése