"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. január 23., hétfő

Édouard Manet francia impresszionista festő





1832.01.23-án született.

A 19. század egyik legnagyobb festőegyénisége, a plein air (nyílt levegő) és az impresszionizmus iskola-teremtő mestere. Stílusa a klasszikus tradíció,
és festői gazdagság újjáélesztése, illetve annak megújítása a nap- fényfestés és az impresszionisztikus formalátás eredményeivel. Mestere az akadémikus szellemű Theodore Couture volt, de többet tanult a múzeumokban, az itáliai, német és osztrák gyűjteményekben, ahol Giorgione, Velázquez és Delacroix műveit másolta. Korai munkái romantikus ihletésűek, első korszaka pedig a spanyol festészet hatását tükrözi. Nagy hatással volt festészetére barátja, Baudelaire, akinek verseit is illusztrálta. A hatvanas években figyelme mindinkább a plein air probléma felé fordult. Első ilyen jellegű műveinek kompozíciója reneszánsz előképet követ, de formalátása már a modern törekvések előfutára.

1867-ben a világkiállításon önálló barakkban mutatta be műveit. A hetvenes években - főként Argenteuil- ben festett képein - az impresszionizmus képviselője volt, de csakhamar megint a szintetizáló formaadás felé fordult, megőrizvén azonban az impresszionizmus varázsos frisseségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése