"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. január 21., szombat

Házi patika

Igy télvíz idején bárkit könnyen ledönthet a nátha. Fejfájás, orrfolyás, orrdugulás, levertség, torokkaparás és még sorolhatnánk, mind a meghűlés tünetei, melyek sok-sok kellemetlenséget okozhatnak nekünk, ha hagyjuk. Ám a mielőbbi gyógyulás érdekében – a megfelelő kezelés kiegészítéseként – bátran nyúljunk spájzunk mélyére, csodaszereket rejt a betegségre.

Rengeteg népi gyógymód létezik a megfázás otthoni kezelésére. Már a bölcs Hippokratész is rámutatott: „Hagyd, hogy táplálékod legyen az orvosságod és gyógyszered a táplálékod!” – ezzel közvetetten megfogalmazta azt, hogy az élelmiszerek nagy hatékonyságú gyógyszertani tulajdonságokkal rendelkeznek. Ma a modern tudomány vizsgálatai is alátámasztják a régi hagyományok eredményeit. Tehát együnk jól, hogy legyünk jól!


1. FOKHAGYMA

Nálunk vitathatatlanul az előkelő első helyet a fokhagyma vívta ki, hisz igazi elixír, nagy tápértékű, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus hatású allicin. C-vitamin és szelén tartalma által kiváló antioxidáns. Kedvelt és hasznos a pirítós kenyér fokhagymával. Az őszi-téli, náthás időszakban ajánlott legalább hetente egyszer nyers fokhagymát enni. Mi hisszük, hogy fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért, ezért gyakorta élünk is vele.

2. MÉZ
A megfázás, köhögés és láz egyik leismertebb gyógymódja a méz fogyasztása. Megfázásra és különösen torokfájásra valamint köhögésre például legjobb a hársméz. Fontos tudni, hogy hő hatására gyorsan bomlanak értékes összetevői, így legjobb magában, melegítés nélkül fogyasztani. A méhészeti termékek közül a propolisz természetes antibiotikum, tehát antibiotikum kúra helyett néhány napig próbálkozhatunk ezzel is.

3. GYÓGYNÖVÉNY TEA
A meghűlés tüneteit legbiztosabban teakúrával enyhíthetjük. A meleg tea pótolja az elvesztett folyadékot, a gőzök enyhítik az orrdugulást, a légzési nehézségeket, a torokfájást. Hűléses betegségek megelőzésére csipketea, gyógyítására hársfavirág, akácvirág, bodzavirág, borsmenta, kamillavirág, kakukkfű, édeskömény és édesgyökér ajánlott. A mentatea fertőtlenítő és étvágyjavító hatású. A gyógynövényboltokban kapható mentakivonatból ha 1-2 cseppet kockacukorra cseppentünk és elszopogatjuk, azonnal megszűnik az orrdugulásunk.

4. GYÖMBÉR
A gyömbér enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben harcol a vírusok ellen is. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a megfázás kezelésére. Az egyik benne található vegyület pusztítja a megfázást leggyakrabban okozó rhinovírusokat. Megfázásra igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Ma már szinte bármelyik bolt zöldség részlegénél beszerezhetünk egy kis gumót, amit meghámozva, lereszelve tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szűrjük le, és az élénk sárgaszínű, rendkívül intenzív fűszerezésű italunkat ízesítsük mézzel, citrommal.

5. CITRUSFÉLÉK

A citrusgyümölcsök, amellett hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal, és a lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek hevességét. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres C-vitamin-fogyasztás segít megelőzni a meghűléses betegségeket, enyhíti a megfázás tüneteit, és gyorsítja a betegség lefolyását. Ha télen minden nap egy pohár narancs- vagy grapefruitlevet elfogyaszt – amely kb. 80 mg C-vitamint tartalmaz -, akkor jelentős védelmet szerez a megfázás ellen.

6. VÖRÖSHAGYMA
A vöröshagyma egymásra boruló héjának védelmében télen is kitűnően megőrzi értékeit: B1-, B2- és C-vitamin, nikotinsav, kálium, kalcium, vas és foszfor is van benne. Jellegzetes ízét és illatát illóolaja adja. Immunrendszer-erősítő hatással is rendelkezik ezért meghűléses betegségek gyógyítására használhatjuk. Kitűnő házi szer a hagymából főzött tea. Két-három fej jól megmosott vöröshagymát héjával együtt összevágunk, és egy liter vízben néhány percig főzzük. Ízesítőnek tehetünk bele kevés teafüvet vagy kamillát. Ezután három evőkanál kristálycukrot megpirítunk és felöntjük a leszűrt hagymafőzettel. Mézzel is ízesíthetjük. A hagymatea egész nap kortyolgatva sietteti a gyógyulást.

7. TORMA

A torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A tormában lévő izothiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik. Ha érezzük, hogy jön a megfázás együnk ecetes reszelt tormát virslivel.

8. CHILI PAPRIKA

A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét “okozó” kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Ha erős paprikát eszünk, gyakrabban kell orrot fújni, így a dugulás hamarabb megszűnik. Nagyon hatásos a cayenne-borsos tea, melyet házilag készítsünk el: Egy negyed teáskanál cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel. Az íze különös, de a hatás nem marad el.


9. SAVANYÚ KÁPOSZTA

Télen is nagyszerű vitaminbomba. Óriási C-vitamin tartalma antioxidáns, immunerősítő hatású, ami nélkülözhetetlen meghűlés esetén, hiszen a panaszokat mérsékli. Emellett rostokban és egyéb vitaminokban is gazdag. Magában, salátaként is fogyaszthatjuk.

10. CÉKLA

A céklából készült ital segít leküzdeni a fránya náthát és az influenzát, továbbá javítja a közérzetünket. Fogyasztás előtt hígítsuk fel vízzel, vagy sárgarépa-, uborkalével. Készülhet belőle orosz leves, borscs, ami szintén jótékony hatású a náthára. A cékla nem csupán magas vitamintartalma miatt ajánlható, hanem számos olyan mellékvitamin és ásványi anyag is van benne, amit egyébként nehezen szerez meg a szervezetünk.


+1 GŐZÖLGŐ HÚSLEVES – a kihagyhatatlan bónuszráadás


Csodás találmány, nagyanyáink ősi tyúkleves-kúrája, ami valóságos energiabomba a legyengült szervezetnek. A tyúkhúslevest már a 12. században ajánlották az orvosok a megfázás gyógyítására. A népi bölcsesség a betegek számára tápláló, erősítő és könnyen emészthető ételeket, főleg leveseket és kásákat ajánlott. Azóta modern tudományos kutatások is igazolták, hogy a tyúkhúslevesnek nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása is lehet.







Nem kell tehát egyből a patikába rohanni ha érezzük a tüneteket, előbb nézzünk körül otthon, és vegyük le a természetes orvosságokat a spájzpolcról!


Szerző: Pozitív Nap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése