"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. január 20., péntek

Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum (Budapest)


A Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban a mai Délkelet-Ázsia 11 államának területéről az ókortól a 20. századig mintegy ezer műalkotása kap helyet, ezek nagy része aranytárgy. A bemutatott kincseken túl az Aranymúzeum kulturális és művészeti keresztmetszetét adja ennek az ezerszínű régiónak. A múzeumi terek végigvezetik a látogatót Délkelet-Ázsia művészetének korszakain, bemutatva annak rendkívüli gazdagságát.

A térség civilizációs sokszínűségét erősítette, hogy egy időben a közép-ázsiai selyemút létezésével Délkelet-Ázsiának is megvoltak a maga hasonlóan fontos kereskedelmi útvonalai, melyek összességét "tengeri selyemút" néven ismerjük. Az itt folyó kereskedelmet külön terem mutatja be, felvonultatva a sokféle és különleges árut, drágakő és selyem, porcelán és nemesfém tárgyakat.

Délkelet-Ázsia kultúráiban a kincseknek mélyebb értelme van. A legnemesebb anyagokból, az aranyból és ezüstből készült rituális, csúcsművészeti tárgyak a vallások legmélyebb tanításaiból fakadtak, mert a belső tartalmat, a spirituális értéket akarták láthatóvá tenni. A Kincsek Termében elhelyezett tárgyak mindegyike - mélyebb értelemben - spirituális kincs, ugyanakkor a pusztán világi kincs értelmezésében is segíti a látogatót.

Zelnik István gyűjteménye érdemben gyarapítja tudásunkat Délkelet-Ázsia udvari és törzsi kultúráival, vallási és művészeti hagyományaival kapcsolatban, sőt teljesen új információkkal is szolgál. A gyűjtemény teljessége révén alkalmas arra, hogy általa a régió kultúrájáról teljesebb képet kapjunk, az eddig töredékesen rendelkezésre álló információkat kiegészítsük, pontosítsuk, új megvilágításba helyezzük.

Forrás:Musuem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése