"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. január 5., csütörtök

Elsüllyedt hajók kincsei

Bácsi Magda magángyűjtő tárgyait, kínai és Zsolnay-porcelánokat is bemutat a Elsüllyedt hajók kincsei című kiállítás ./Iparművészeti Múzeum/

A 2012. január 15-ig látható tárlat gerincét a tengerből előkerült kínai kerámiák adják, a műtárgyak a 10. századtól kezdve egészen a 19. század elejéig mutatják be a kínai kerámiaművesség főbb korszakait. A műtárgyak egyebek mellett a Belitung, a Göteborg, a Nanking, a Santa Cruz és a Diana hajók rakományából származnak, a legtöbb elsüllyedt hajót a mai Vietnám, Indonézia, Malajzia vagy a Fülöp-szigetek partjainál érte szerencsétlenség.

Az érdeklődők emellett megtekinthetik a szárazföldi ásatások révén felszínre hozott kínai régészeti kerámiákat is, melyek a gyűjtemény időhatárait egészen a neolitikumig nyújtják. A legkorábbi kiállított edény az időszámításunk előtti III. évezredből való, míg a sírfigurák időszámításunk szerint a 4-8. században készültek. A kiállításon fontos helyet elfoglaló, Európába érkező kínai exportporcelánok legnevezetesebb darabjai Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király (1670–1733) gyűjteményéből valók.

A tárlaton látható közel 200 darab alkotás több mint 5 ezer évet ölel fel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése