"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. január 22., vasárnap

Lugasépítő madár

Az Ausztráliában és Új-Guineában élő lugasépítő madarak hímjei kifinomult párzási rituáléval csábítják magukhoz a tojókat. Sok faj hímje lugasszerű építményt emel, amelyet fajtól függő módon díszít fel.

A hím bonyolult lugast épít nádból, melyet órákon át díszít, kölönböző tárgyakkal, melyeket a környéken talál: például kagylók, színes levelek, virágok, kövek, bogyók, műanyag kupakok, érmék vagy üvegdarabok. Szinte hihetetlen,de a hím általában egy színt választ, nevezetesen azt, amelyről azt gondolja, hogy a nőstény(ek)nek a legjobban fog tetszeni. Néha különböző színű tárgyakat gyűjt össze, de azokat külön csomókba rendezi.

Virágok, kagylók és fényes tárgyak - melyik nő tud ellenállni ezeknek, főleg, ha kitartó és mesteri szerenádozás is jár hozzájuk? A lugasépítő hímek a csábítás mesterei, akik becsalogatják a nőstényt a díszesen épített lugasba- igazi agglegénylakás - ahol sor kerül majd a nászra. Miután célját elérte, a hím búcsút int párjának, mert az apaság idegen fogalom a lugasépítő számára.


Néhány faja nem elégszik meg azzal, hogy pompás lugassal csábítsa el a párját, hanem optikai trükköt is bevet a siker érdekében, állítják ausztrál kutatók.

A hím a "sugárút" építésekor a nagyobb tárgyakat távolabb, a kisebbeket közelebb helyezi az út kezdetéhez. Mivel a távolabbi tárgyak kisebbnek tűnnek, mint a közelebbiek, ez az elrendezés olyan illúziót hoz létre, mintha az alapozásba rakott tárgyak nagyjából egyforma méretűek lennének, és az alapozott terület a valóságosnál kisebb lenne. Ezt az illúziót nevezik "kényszerített perspektívának", és valószínűleg arra szolgál, hogy kiemelje a színes tárgyakat mutogató hímet.

A lugasépítők remek hangutánzók

A Macgregor-lugasépítők például tudják utánozni a vízesés hangját, a disznóröfögést, sőt, az emberi csevegést is. De a legtöbb lugasépítő szívesen utánozza a többi helyi madárfaj hangjait is. A lugasépítő hímek nem csak a hangutánzás terén jeleskednek, hanem jó megfigyelők is. A legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a hímek reagálnak arra, ha a tojók jelét adják annak, hogy kellemetlenül érzik magukat, ilyenkor enyhítenek az udvarlás intenzitásán. Fiatal és tapasztalatlan tojók könnyen fenyegetve érezhetik magukat, így a párválasztást más vonzó tényezőkre alapozzák, mint például a lugas minősége, a színválasztás, vagy a hang, az udvarlás intenzitása helyett.

Sok hím kifesti a lugas belsejét szétrágott bogyókkal vagy szénnel, melyet a tojó megkóstol a lugas vizsgálata során. Filmre vettek egy hímet, amint szerenádot ad a lugast vizsgáló tojónak.



Az esztétika a lugasépítők mindene. David Attenborrough is filmre vett egy ausztrál lugasépítő madarat építés közben. Több nőstény is gondosan megvizsgálta a kész lugast, miközben a hím előadott egy dalt és egy kis "táncot".


Forrás: Pesthy Gábor /origo/
Háziállat Magazin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése