"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. január 2., hétfő

A csók

2012 Klimt éve lesz Bécsben: 9 egyedi kiállítás

A festőgéniusz Gustav Klimt 2012-ben lenne 150 éves. A bécsi művészvilág kilenc nagyszabású kiállítással tiszteleg Klimt előtt.
„Aki szeretne rólam valamit megtudni, az nézze meg figyelmesen a képeimet”. Gustav Klimt az egyik legjelentősebb osztrák festő volt és talán a bécsi Jugendstil legismertebb képviselője. Klimt 1862-ben született a Bécs melletti Baumgartenben. 1876-ban, alig 14 évesen kezdi meg tanulmányait a bécsi iparművészeti iskolában, 1883-tól Ferdinand Laufberger irányításával. Tanulmányaival 1883-ban végez.
1897-ben Klimt egyike volt a bécsi Secession alapító tagjainak, majd 1905-ös kilépéséig a művészegyesület elnöke. Már korai alkotói korszakában is jelentősen
változott stílusa. Klimt szakított az akadémiai ideálokkal és ettől kezdve kitűnt erős színhasználatával, az arany háttér intenzív alkalmazásával, ornamentális elrendezéseivel, valamint részben erős szimbolitásával. Gustav Klimt, mint a bécsi szecesszió legfőbb képviselője befolyásos helyet foglalt el a Monarchia művész- és kulturális világában és a bécsi előkelő társaság közkedvelt portréfestője volt.

1902-ben alkotta meg Klimt a Beethoven-Fríz néven ismert képciklusát. Szoros barátság fűzte Josef Hoffmannhoz és Kolo Moserhez, akik 1903-ban megalapították a Bécsi Műhelyet.

Klimt a tájképfestés területén és grafikusként is maradandót alkotott. Klimt összekötő kapocsként tekinthető a hisztorizmus és a modern irányzatok, mint pl. Egon Schiele művészete között.

Gustav Klimt 1918. február 6-án hunyt el Bécsben agyvérzésben, sírja a hietzingi temetőben található.
Klimt A csók c. festménye művészetének csúcspontja

Gustav Klimt forradalmasította a festészetet. Arannyal gazdagon díszített képei napjainkban a világ legdrágábbjai közé tartoznak. Szokatlan női portréi a késő 19. és a korai 20. század polgárságának felemelkedését dokumentálják. Művészileg tükrözi Klimt munkássága a Ringstraße-ból elinduló utat az absztrakció kezdetéig. Míg műveit hazájában gyakran kritikával fogadták, Gustav Klimt külföldön számtalan díjat nyert.

Klimt élete nagy részét Bécsben töltötte. Leghíresebb festménye, A csók, ma a bécsi Belvedere-ben látható. A Csók nem csak a művészet világát változtatta meg. A kép már szinte szakrálisan egybefonódó szerelmeseivel a modern művészet szimbólumává vált. Mindenki maga döntheti el, hogy a Jugendstil-mű kifejező ereje az idők során mennyire vált a kommercializálódás áldozatává. Klimt művészetének időállóságát minden esetre igazolja napjainkig tartó, töretlen népszerűsége.

/forrás. Klimt év,Bécs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése