"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. január 12., csütörtök

Erről - arról


Bolygó hollandi

Holland kísértethajó kapitánya, a legenda szerint arra kárhoztatott, hogy ítéletnapig járja a tengereket. Régi feljegyzések említenek egy valódi hajót, amely 1680-ban bontott vitorlát Amszterdam kikötőjében, majd a Jóreménység fokánál viharba került. A hajó kapitánya szembeszállt Isten akaratával, és nem tágított, hogy megkerülje a fokot, ezért arra ítéltetett, hogy örökkön-örökké a vizeken bolyongjon, más hajóknak pedig a vesztét okozza. A bolygó hollandi hajójáról szóló sok-sok beszámolóról úgy vélték, hogy káprázat szüleményei, ám megmagyarázhatatlan a szemtanúk által leírt részletek hasonlósága.
A bolygó hollandi legendája ihlette meg Wagnert A bolygó hollandi c. operája megkomponálására.



Abraham Lincoln és az óra állása avagy miért pont 10 óra 10 percnél áll a mutató


Feltűnt már nektek, hogy ha bemész egy óra kereskedőhöz vagy látsz egy óra reklámot az analóg órák általában 10 óra 10 percnél állnak vagy egy nagyon közeli időponthoz. Vajon miért?


A legenda úgy szól, hogy a világ így tiszteleg Abraham Lincoln 16. amerikai elnök előtt. Bizonyára sokan tudják, hogy Lincoln gyilkosság áldozata lett 1865. április 15-én. A legenda szerint Lincoln halálának óráját ábrázolja ez a fura szokás. Na, igen ám, de Lincoln 7:22-kor hunyt el és előző nap este 10:15-kor lőtték le. Így a legenda megbukott. Mi lehet akkor a magyarázat?

Másik dolog, ami valószínűbb azaz, hogy 1870-es évek prospektusaiból kiderült, hogy ez a hullám ilyenkor kezdett el tombolni. Erre mi lehet a magyarázat?A 10:10-es óra állás közre fogja az óra márkáját, a másik állás, ami még jónak bizonyult anno az 8:20-as állás, ami közre fogja az óra modelljét. Mit nem érdemes kitakarni? Márkát, Modellt és a dátumot, (ha esetleg van az órán). Ezek hol helyezkednek el általában? 12-nél a márka, 6-nál a modell és a 3-nál a dátum. Ezt egy órásnak nem érdemes kitakarni nem? Plusz a 10:10 és a 8:20-as állás szimmetrikus is. Az órások szerint nem csábító, egy 12:30-as (félbevágott óra), vagy egy 3:45-ös állású óra esetleg egy 4:22-es állású óra. Ezért maradt a 10:10-es óra állás és a 8:20-as.

De miért vetették el a 8:20-as állást, ami végül is már szimmetrikus volt? Egyszerű a válasz. Ki venne meg egy „szomorú” órát, aminek lefelé konyulnak a mutatói?

Ezért a leleményes órásaink a következőt tették. Tükrözték a mutatók állását így szimbolizálva egy mosolygós fejet, plusz a cég márkáját erőteljesen kiemelve ezzel. Ez lett a 10:10-es állás.

Ha valaki tüsszent, azért mondjuk, hogy "Egészségedre!", mert olyankor az ember szíve megáll egy ezred-másodpercre.
Egy igen erős tüsszentésnél akár egy ember bordája is eltörhet.

A krokodil nem tudja kiölteni a nyelvét.

A garnélarák szíve a fejében van.


4000 évvel ezelőtt Babilonban bevett szokás volt, hogy az esküvő után a menyasszony apja újdonsült vejét egy hónapig itatta. Az ital mézből készült sör volt, innen származik a magyar "mézeshetek"" illetve az angol "honeymoon" (mivel a babiloniak holdhónapot használtak) kifejezés.

A baglyok az egyedüli madarak, amelyek látják a kék színt.

A kaméleon testhosszúságának másfélszeresét teszi ki nyelvének hossza.

A korabeli írásokból kiderül, hogy Leonardo da Vinci nem tudományos vagy művészi teljesítményére volt a legbüszkébb, hanem arra, hogy puszta kézzel volt képes vasat hajlítani.

A nulla az egyetlen szám, ami nem írható le római számokkal.

A patkányok hosszabb ideig bírják víz nélkül, mint a tevék.

A testen belül a fájdalom kb. 110 m/s sebességgel terjed.


A víziló bőre közel 6, 5 centiméter vastag, így a legtöbb fegyver lőszere ellen védelmet nyújt. Az állat 3 méternél nagyobbra és 4 tonnára is megnőhet, mégis gyorsabban tud futni, mint egy ember!

Csak két állat van, amely a fejének elfordítása nélkül is látja a háta mögötti területet: a nyúl és a papagáj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése