"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. január 4., szerda

Januári hullócsillagok

Fagyos, de látványos meteorhullás várható a héten. Keddről szerdára virradó éjszaka tetőzik a Quadrantida meteorraj, és szerdán napkelte előtt óránként több tucat hullócsillagot is adhat.


Az év első és egyben egyik leghidegebb csillaghullása keddről szerdára virradó éjszaka várható. Derült égbolt esetén hajnalban óránként akár több tucat hullócsillag is megfigyelhető lesz. Ekkor tetőzik ugyanis a Quadrantida meteorraj, melynek tagjai december 28. és január 12. között tűnnek fel az égen.

A maximum január 4-én reggel 8-kor várható, ennek megfelelően a legtöbb meteor szerdán napkelte előtt figyelhető meg.

A meteorrajok űrben keringő törmelékáramlatok, amelyeket üstökösök vagy kisbolygók szórnak szét pályájuk mentén. A Föld Nap körüli keringése során minden év januárjában találkozik a Quadrantida meteorrajjal. Ennek szemcséi a légköri atomoknak és molekuláknak ütköznek, a súrlódás miatt saját anyaguk is 1000 Celsius-fok fölé hevül, így sugározni és darabolódni kezd, és az égen gyorsan áthaladó szemcse útja mentén fénycsíkot húz. A jelenség csak néhány tizedmásodpercig látható, közben a test anyaga elfogy, és a meteor hullócsillag kialszik.



A Quadrantida meteorraj tagjai közepesen gyorsak, a Földhöz viszonyítva 45 kilométer/másodperces átlagsebességgel mozognak. A kékesefehér meteoroknak közel tizede után marad vissza néhány tizedmásodpercig vagy tovább is megfigyelhető nyom az égen.

forrás:origo/Kereszturi Ákos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése