"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. január 2., hétfő

Január hónap

Miként általában minden kezdethez, január első napjaihoz is számos időjárási regula kapcsolódik. A britek szerint első három napja kormányozza az első három hónapot. A régi angol népi megfigyelés alapján, amilyen január második napján az időjárás, olyan lesz szeptemberben. Egy másik, még a rómaiak idejéből származó hiedelem azt mondja, hogy ha a kalendák napja (január elseje) nyáriasan napos, május elsejéig télies időjárás várható. A svédek számára pedig a Krisztus születését követő kilencedik nap (január harmadika) használatos időjóslásra, úgy tartják, hogy az e napra jellemző időjárás a következő kilenc hét során is meghatározó lesz.



Nálunk a középkorban a januárt, még januárius hónapnak, Boldogasszony havának hívták. A magyarok képzetében Boldogasszony a szülést segítő anyaistennő. Boldogasszonynak nevezik Szűz Máriát, és Boldogasszonynak tartják a várandós asszonyokat, a gyermekágyas kismamákat. A gyermekágyat valamikor Boldogasszony ágyának tekintették.

A 16. század végén íródott Csízió számos életviteli tanáccsal látta el olvasóit: "Boldogasszony havában igyál jó bort, és ha van, édes italt. Az ürmösbor mellednek fájása ellen igen jó. (...) Megeheted a kövér disznópecsenyét, kolbászt és ludat mustárral vagy borsos eczettel. Eret ne vágass. Ha mennydörgést hallasz e hónapban, kegyetleneknek halálát jelenti."


Január 1. Újév: Ha ez a nap szép, fényes időt hoz, azzal azt jövendöli, jó és bőven termő lesz az év. Ha csillagos az újévi éjszaka, rövid lesz a tél. Hosszú lesz ellenben a tél, ha az esztendő első reggelén északi, hideg szél fúj.
Január 18. Piroska: A mondás úgy tartja, ha ezen a napon fagy, akkor a következő negyven napon is fagyos lesz az idő.

Január 21. Ágnes: "Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince."

Január 22. Vince: "Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince" ill. "Hogyha fénylik Vince, megtelik a pince - ha meg nem csepereg, nem lesz elég bor.
Január havi gyakori csikorgó téli idő után 25-éhez kapcsolták a pálfordulást, azaz az időjárás gyökeres megváltozását. Ebben az időszakban, ezen fordulatok rendszeresen jelentkeznek is.

Hideg van, támadnak a vírusok.

Melegítő, vitamindús, immunerősítő és megfázást gyógyító ételekre van szükségünk.

A piac nagy választékban kínál gyógyító hatású almát, rákellenes céklát, káposztaféléket, és zellert, étvágyfokozó és köhögést csillapító fekete retket, antibiotikus hatású tormát és hagymaféléket, melegítő hatású sütőtököt, energiát adó burgonyát, olajos magvakat és babféléket.


Sárgarépa:
Egy szelet sárgarépa úgy néz ki, mint egy emberi szem.

A pupilla, az írisz, a sugárirányú vonalak úgy néznek ki, mint az emberi szem.

A sárgarépa nagyszerűen feljavítja a szem vérkeringését és működését.

Paradicsom:
A paradicsomnak négy kamrája van és piros.
A szívnek négy kamrája van és piros A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal amik igazi táplálék a vérnek és a szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C -vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését)

Szőlő:
A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív.

A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért.

Dió:
A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy.
A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést.




Zeller, Kínai kel, Rebarbara:
A zeller, a kínai kel és a rebarbara olyanok, mint a csontok.
Ezek erősítik a csontokat. A csontok 23 % szódát tartalmaznak.
Ezek a zöldségek is 23 % szódát tartalmaznak.
Ha nincs elég szóda az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontjaid meggyengülnek.
Ezek az ételek megerősítik a csontvázat.


Narancs:
A narancs a grapefruit és az egyéb citrusfélék segítik a mell egészségét és a nyirokmirigy csomók mellből való eltávozását.

Hagyma, fokhagyma:
A hagyma olyan, mint az emberi sejt.
A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és hulladék anyagokat a sejtekből. Erősíti és ellenállóvá teszi a sejteket, erősítve az immunrendszert.
Könnyeket fakasztanak, amik viszont tisztítják a szemet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése