"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. január 9., hétfő

A zene hatalma

Úgy látszik, tényleg megdönthetetlen a Mozart-effektus legendája. Most éppen Mozart muzsikájával érlelnek banánt Japánban. A Fülöp-szigetekről érkező déli gyümölcs egy héten át kap "Mozart-kezelést" a Tojoka Cu Szeika cég érlelő kamrájában. A vállalat határozottan állítja, hogy édesebbek a Mozartos banánok, mint a csendben érők és - ugyancsak a vállalat szóvivője szerint - a fogyasztók is megerősítik ezt a tapasztalatot - adta hírül a brit Metro újság. A banánok zenei toplistájának élén Mozart egy vonósnégyese és egy - D-dúr - zongoraversenye áll. A zenei kínálatot lényegében a banánok "tetszésindexe" alapján állította össze a cég: Wolfgang Amadeus többek közt Bachot, Beethovent és a jazzt utasította maga mögé.





"Mindenik embernek a lelkében dal van
És a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének
Az hallja a mások énekét is szépnek. "

/Babits/



A zene nagyban befolyásolja érzéseinket,gyógyítja a lelket és a lélek ha rendben van a test is egészséges.Fiatal korban általában,harsogó dübörgő zenét hallgatunk,hisz az életünk is olyan.A hangulatunk ha olyan egy gyönyörű zongora darabot vagy hegedű játékot is meghallgatunk.A zene testi és lelki közérzetünkre egyaránt hatással van. Egy gyermek ösztönösen, tudja, hogy neki mi a jó. Azokat a hangokat ismételgeti, amikre neki esetleg pont szüksége van. Ma már tudományos körökben is egyre jobban ismert a zene gyógyító hatása, a zene stresszoldó, izomlazító, nyugtató, altató, depresszióellenes hatásáról is egyre többet tudunk. Persze ellentétes hatások is előidézhetők. A zene feszültségkeltő szerepe is ismert, például a filmek kísérőzenéje révén. Az egyén felelőssége, hogy az állapotának, hangulatának, igényeinek megfelelő zenét válassza és a zenész felelőssége, hogy zenéjével mit idéz elő.

A zene egyfajta különösen hatékony kommunikáció amely képes mind a zenész, mind a hallgatók lelkében hangulatokat teremteni, változásokat előidézni. Míg a beszéd az értelmünket célozza meg, addig a zene elsősorban érzelmeinkre és azon keresztül a többi lelki folyamatunkra hat. Ez a hatás hangok, hangközök, ritmus és egyéb zenei eszközök segítségével érhető el, de a hangsúly nem ezeken van, ezek csak a hordozói annak a tartalomnak, amit a zenével közvetítünk.

A legtöbb ember hallgat zenét. Azért tesszük ezt mindannyian, mert valamit kapunk ezáltal. Tapasztaltuk, hogy egy szerelmes melódia milyen bódító hatással lehet ránk, vagy egy gyors zene hogyan ingerel táncra bennünket… A zene az érzelemvilágunkra való hatása által képes minket bárhová elrepíteni. Olyan érzelmeket tud kiváltani, amik esetleg a zene hallgatása nélkül nem jelentek volna meg bennünk. A zene tehát az érzelmi életünk gazdagításában nyújthat nagy segítséget. Különösen fontos ez a mai, túlzottan intellektuális irányban eltolódott világunkban, ahol a logikus dolgok és a tudás mellett az érzelmek sokszor háttérbe szorulnak. A zene segíthet a szív és a fej helyes egyensúlyának megtalálásában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése