"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. október 15., hétfő

1880 Október 15. Elkészült a kölni dóm

  Elkészült a kölni dóm..

A közvetlenül a kölni pályaudvar szomszédságában álló dóm építését 1248-ban kezdték el Gerhard von Riele építőmester tervei alapján, a helyén álló kora középkori templom maradványai fölött.

Az építkezés akadozva haladt: a kölni érsek elűzése után (1288) a szentélyt és a kórust csak 1322-ben szentelték föl, ekkoriban készült el a déli oldalhajó és a déli torony második emelete. A főhajó befejezése után (1508-1509) az építkezés lendülete alábbhagyott, majd az 1500-as évek első harmadában-közepén teljesen leállt.

Az építkezés folytatása-újrakezdése a német romantikusoknak, köztük Goethe-nek is köszönhető. Karl Friedrich Schinkel és Ernst Friedrich Zwirner építészek behatóan tanulmányozták az eredeti terveket, köztük az 1814-ben előkerült, Gerhard von Riele második utódjának, Arnold mesternek tervrajzát a homlokzatról.
Megalakult a Kölni-Dómépítés Központi Egyesület, a porosz állam pedig anyagilag támogatta a vállalkozást.

632 év után, 1880. október 15-én I. Vilmos császár jelenlétében ünnepélyes keretek közt avatták fel a középkori mesterek tervei alapján, de az akkori legmodernebb technikával befejezett katedrálist.

A II. világháború alatt sok találat (többek között 14 gyújtóbomba) érte a templomot, a károkat 1956-ra állították helyre.
1996-ban az UNESCO a kulturális Világörökség részévé nyilvánította, 2004-ben pedig felkerült a veszélyeztetett helyszínek listájára is.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése