"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. október 20., szombat

Birsünnep, a birs az ősz ajándéka


A birs a Kaukázusi hegyvidék enyhébb éghajlatú tájain őshonos. Ezen a tájon azóta is megterem a szabálytalan alakú, göröngyös felszínű eredeti változat.
A birset először görög leírásokban találjuk (i.e. 600) mint házasságkötési szertartások fontos részét. Az ifjú párnak átnyújtott birset a menyasszony az intelligens utódok fogantatása érdekében elfogyasztotta.
Termesztése Mezopotámiában már az alma termesztésbe vétele előtt megkezdődött.
A közel-keleten szívesen fogyasztják és rendszeres kiegészítője a német és a dél-afrikai konyhának is. A birs savassága ugyanis kellemesen ellensúlyozza az említett népek körében oly népszerű zsíros ételeket.

Táplálkozástani értéke
Emésztési panaszokra, elsősorban savhiányra a középkor óta fogyasztjuk. Különlegessé teszi magas P-vitamin tartalma, amely antioxidánsként gátolja a szervezet öregedési folyamatait és elősegíti a C-vitamin hatásának kifejtését. Ezen kívül kiváló A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin forrás.
Gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) és a vérkeringést serkentő, a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó pektinben.


Érdekességek
A birs már az ókorban is a boldogság, a szerelem és a termékenység szimbóluma volt.
Azt tartotta az athéni törvény, hogy a menyasszonynak a nászéjszakán a hálószoba küszöbén el kell fogyasztania egy birset, hogy az asszony a férjét annyi gyerekkel ajándékozza meg, ahány mag a birs magházában van.
A gyümölcs a részegségen is segített állítólag: „A birs, ha iszogatás közben eszed, megakadályozza a bor gőzét, hogy a fejedbe szálljon” (Simon Seth, 11. századi orvos)
A birs tudományos neve azt jelenti: krétai alma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése