"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. október 24., szerda

A természet csodás alkotásai

A természetnek évmilliók álltak rendelkezésére, hogy kifejlesszen olyan megoldásokat, melyekről mi emberek sokáig csak álmodhattunk.

Delfin

A delfin   elképesztő sebességre képes, holott a testét fedő izomréteg ezt nem tenné lehetővé. Ám egy ügyes csellel mégis fürge vadásszá lett, ez pedig nem más, mint az áramvonalas fej.

A delfin orra olyan jól „formatervezett” hogy az állat gyakorlatilag ellenállás nélkül hasítja a vizet. Ezt a tulajdonságát használták ki az emberek is, amikor a hajóikat tökéletesítették.

Csiga

Az, hogy az ember páncél mögé bújik egy támadáskor, egyáltalán nem új keletű dolog. A régi népek is láthatták, hogy a teknős, vagy éppen a csiga is így tesz, és ezt leutánozták
 

Bogáncs

Talán a legismertebb természet ihlette találmányok egyike a tépőzár, melynek eredetijét a bogáncs adta. Ennek a virágnak a termése sok apró kiálló szálat tartalmaz.

Ettől azonban még nem tapadna, ám minden ilyen szál kampós véggel rendelkezik, így ha nem teljesen sík a felület, hanem szálas rendszerű, akkor azon megkapaszkodik. Ezt ismerte fel George de Mestral, és alkotta meg az azóta is használatos tépőzárat.
 

Szitakötő

A másik legismertebb természeti technika a szitakötő repülési módszere. A közel sem egyszerű rendszer tökéletesítője egy magyar tudós, Asbóth Oszkár volt.

A helikopter kezdetben sok áthidalhatatlannak látszó problémával küzdött, ám Asbóth, egy szitakötőből ihletet merítve, végül legyőzte a nehézségeket.
 
forrás: Bien.hu Természet a tudományban
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése