"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. október 7., vasárnap

Kr. e. 3761. október 7. a teremtés időpontja


A talmudista tudósok Kr. e. 359. körül, II. Hillél főpapsága idején számolták ki a teremtés időpontját. A Bibliában leírt események, valamint az ószövetségi nemzetségtáblázatok alapján, a bibliai személyek életkorát alapul véve határozták meg Ádám teremtésének pontos idejét. A jeles dátumot Kr. e. 3761. október 7-ére, Tisri hó első napjára, vasárnapra tették, szerintük az esemény bekövetkeztekor éppen 10 perccel és 20 másodperccel múlt el 11 óra. A vallásos zsidók mind a mai napig ekkor ünneplik a zsinagógai újév napját, a rós hásánát.
 
A zsidó vallás szerint Isten e napon teremtette a világot (ünnepét nem a Gergely-naptárhoz igazítják, hanem a zsidó naptárhoz, Tishri 1.)
.
A héber naptár naptár ma is használt formája Kr. e. 359. körül alakult ki, s ez máig Izrael Állam hivatalos naptára,őse a babilóniai naptár volt.A zsidó naptár egyszerre nap-naptár és holdnaptár is. Hónapjai a holdciklushoz igazodnak.
 

Eszerint a világ Kr. e. 3761.október 7-én,  hétfőn, 11 óra 10 perc 20 másodperckor teremtetett.
A Gergely-naptári évet a zsidó évből 3760 levonásával kapjuk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése