"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. október 21., vasárnap

Ferdinand Magellan

http://www.ng.hu/Foto/Cikkkepek/0/2/3/02354.jpg?NodeProperty=SizeLarge
A XVI. század "kapitány" fogalmának Magellan a legmaradandóbb megtestesítője. Komor tengerésztragédiák övezik történetét, de alakja elválaszthatatlan az új óceán meghódításától: ő volt, aki elsőnek, egyedül, ezer veszély és kétség között felfedezte az Atlanti-óceánból a Csendes-óceánba vezető labirintust - azt a szorost, mely most már minden időkben Magellan nevét viseli.


Fernao de Magelhaes néven született (feltehetőleg) 1480-ban Portóban. Éveken át szolgálta a koronát gyarmati expedíciókban, de kevés pénzt és hírnevet szerzett, így spanyol szolgálatba állt  ,majd egy korabeli hibás térképnek és elképzelésnek hitelt adva óceáni expedícióra vállalkozott (mint Kolumbusz). Célja a másik (Déli-) óceánra nyíló átjáró megtalálása volt, hogy eljuthasson a Fűszer-szigetekre.A királyi jóváhagyást azonban csak nehezen kapta meg, de a várható mesés jutalom végül meggyőző volt .
1519. szeptember 20-n indult Magellán felfedező útjára öt hajóval, 256 főnyi legénységgel. Januárban érte el a La Plata folyam torkolatát, amiről Európában azt hitték, hogy egy átjáró a másik óceánra. Magellán így kénytelen volt délebbre hajózni a partvonal mentén.    Ekkor törtek ki az első zendülések, melyet Magellán Espinoza segítségével levert, ezzel megerősítve tekintélyét. Quesadát lefejeztette, Mendozát feldaraboltatta, és Cartagenát kitette a partra. 

1520 októberében  haladt át a később róla elnevezett szoroson, és érte el a Csendes-óceánt. Az ismeretlen óceán a vártnál sokkal nagyobb volt, a legénység jelentős része elpusztult. 1521. március 21-n felfedezte a a Fülöp-szigeteket, ahol sorra térítette a bennszülötteket és aranyat, fűszert cserélt velük. 

Ez a nagy hajós jelentéktelen csetepatéban vesztette életét, melyet akkor folytatott, amikor már a biztos úton készült hazatérni hazájába a Föld első körülhajózója. Különös módon hozzá igen hasonló módon pusztult el negyed évezreddel később a Csendes-óceán egy másik nagy vezéralakja, James Cook kapitány.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése