"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. október 12., péntek

Mi volt előbb, a tojás vagy a tyúk?

Brit tudósok szerint a tyúk volt előbb
 
Mi volt előbb, a tojás vagy a tyúk? Brit tudósok ebben a filozófiai felhangoktól sem mentes kérdésben a tyúkra szavaznak, miután a biológiát segítendő, egy új számítógépes technikát is bevetettek az évezredes fejtörő megoldásához.
A Sheffield és a Warwick Egyetem kutatói szerint a titkot a tojáshéjban kell keresni, kialakulásában ugyanis létfontosságú szerepet játszik egy protein, ami kizárólag a tyúkok szervezetében termelődik. Vagyis eleinte a csirkék, illetve ezek ősei nem tojásból keltek ki, a tojásrakás csak a későbbiekben fejlődött ki.

A tudósok már jó ideje ismerik ezt a proteint, tudják hogy az ovocledidin-17 (OC-17) közreműködik a tojáshéj kialakulásában, egy új technikával azonban azt is sikerült bemutatni, hogyan dolgozik pontosan. A számítógépes szimuláció szerint az OC-17 fehérje-katalizátorként viselkedik, megadva a kezdőlökést a tojás héját felépítő kristályok kialakulásához. A folyamat lényege, hogy az OC-17 hozzákapcsolódik a kalcium karbonát részecskékhez, majd amikor a kristály magja már elég nagy ahhoz, hogy önállóan folytassa növekedését, a fehérjék lehullanak, ezáltal felszabadulnak és újrakezdik a folyamatot.

"Már önmagában is lenyűgöző, hogy megismertük, hogyan hozzák alakítják ki a csirkék a tojáshéjat, ez a tudás azonban új anyagok és folyamatok megalkotása felé vezethet" - nyilatkozta John Harding, a Sheffield Egyetem professzora, a kutatás egyik vezetője. "A természet innovatív megoldásai mindenféle anyagtudományi és -technikai problémával megküzdenek - sokat tanulhatunk belőlük."

A kérdés már csak az, hogy a brit kutatókat miért nem érdekli, hogy már a tyúkok előtt is volt számtalan tojással szaporodó faj, például a dinoszauruszok
./SG.hu/

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére A TOJÁS VILÁGNAPJÁt, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése