"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. október 19., péntek

Egy rendkívüli viktoriánus lady -Mary Kingsley

Mary Kingsley (1862-1900) - angol Afrika utazó.

- 1893-1894 között az afrikai Kongó folyó vidékén járt.
- 1894-1895 között Nyugat-Afrika területét járta be, és ő volt az, aki először mászta meg a 4070 m magas Kamerun hegyet európaiként.


Egy rendkívüli  viktoriánus lady, aki hátat  fordított nyomasztó angliai életének, és Nyugat Afrikában utazgatott. Autodidakta antropológus és zoológus afrikai utazásait érdekes, humoros könyvekben írta le.

Mary Kingsleyt sohasem említik a felfedezők élvonalában.Íróként nagyon is tudta, mitől lesz jó egy történet elbeszéléseiben fergeteges humorral, megdöbbentő részletekkel mesélte el hétköznapinak nem mondható kalandjait. A komikus történetek hátterében mindig rendkívül pontos és tudományos természetleírás található.A bennszülötteket megérteni és nem átalakítani akarta.
 A  viktoriánus konzervativizmusból a nyugat-afrikai dzsungelekbe vezető utat Mary Kingsley elsőként fedezte fel és járta be több ízben is.

Egy este Mary valamelyik afrikai faluban találkozott egy menekülő családdal, akiknek otthonát hangyák lepték Szemmel láthatólag kétségbe voltak esve és valamiért különösen siránkoztak.Mary úgy gondolta,hogy csakis a hátrahagyott gyermekük lehet."Csatlakoztam a jajveszékelő  csoporthoz és megkérdeztem merre van.Ott a földön a túlsó sarokban -sikoltozták az ijed szülők.Berontottam a házba, és valóban, ott hevert a földön,már fekete volt a rajta hemzsegő hangyáktól. Egy szempillantás alatt felkaptam, és a megrökönyödött anya karjába dobtam, aki örömében felkiáltott, és azon nyomban a mellette lévő vízzel teli hordóba dobta. A férj elégedetten vigyorgott,  és egy nagy kampóval jól a víz alá nyomta.  Kedves barátom, ne rémülj meg  ily szörnyű gazságon, mert nem volt az más, mint egy jókora darab sonka."

Krokodilok



"A  folyó közepén kidőlt fatörzsként sodródó, vagy éppen  a sekély parton lustán elnyúló krokodil festői  illusztrációnak tűnik az óriás  gőzös fedélzetéről.  Akkor azonban amikor  az egy szál fatörzsből kivájt kenuban 
egyedül imbolyogsz,és a krokodilok jelenlévő népes rokonsága őszinte csodálattal vesz körül, kénytelen vagy magadért aggódni.
Egyszer egy krokodil mellső lábát felrakta a kenum hátsó részére, hogy közelebbről szemügyre vegyen.Az evezőlapáttal az orrára koppintottam, mire visszahúzta a lábát, én pedig vadul nekiálltam evezni. A tolakodó krokodilt úgy nyolc láb hosszúra becsültem, de nem  mondom, hogy visszamentem megmérni"
 Mary Kingsley:Utazások Nyugat-Afrikába  /


1862-ben született Londonban értelmiségi családból, apja etnológus és természetbúvár volt. Mary élete első harminc évét az otthon nyugalmában töltötte. 1893-ban azonban megunva az álmos Angliát felkerekedett, hogy felfedezze Afrikát. Első állomáshelye a Kanári-szigetek volt, majd hajóval Sierra Leone-ba utazott. Innen folytatta az útját és Angolában kötött ki, ahol megpihent egy vályogházban ott, ahol annak idején Stanley is megszállt. Kis pihenő után felhajózott a Kongón, majd vonattal ment tovább Francia Kongó felé. Áthaladt az országon és Gabon fővárosában, Libreville-ben szállt hajóra, ami hazavitte Angliába. Nem volt sokáig maradása, 1894-ben ismét nekivágott a kalandos útnak. Ezt az útját már a British Museum támogatta, feladata a Niger és a Kongó állatvilágának a tanulmányozása volt. A kalandos utazást könyvben örökítette meg. A harmadik utazására 1900-ban került sor, és Dél-Afrikába tartott, hogy a búr háború sebesültjeit ápolja, de tífuszos lett és  fiatalon 37 éves korában meghalt.

Forrás: Nagy felfedezők utazásai


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése