"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. október 13., szombat

Gyémántbolygó - 55 Cancri E

 
 
Gyémántbolygó a szomszédban
A Földtől kétszer nagyobb gyémántbolygót fedeztek fel a rák csillagképben
 
Olyan égitestet fedeztek fel az amerikai és francia csillagászok, aminek anyaga teljes egészében szén. "Ennek a bolygónak a felszínét valószínűleg grafit és gyémánt alkotja, nem pedig víz és gránit" - közölte Nikku Maddhusudhan, a Yale Egyetem kutatója. Az 55 Cancri E jelű égitest a rák csillagképben helyezkedik el és 40 fényévnyi távolságra van a Földtől. Méretét tekintve a Föld kétszerese, tömege azonban a nyolcszorosa anyagának sűrűsége miatt.

Bolygónk egy keringést egy év alatt tesz meg a Nap körül, ehhez képest a „gyémántbolygó” keringési ideje rendkívül rövid, mindössze 18 földi óra. Az emberek által ismert élőlények számára lakhatatlan, ugyanis 1600 Celsius-fok körüli forróság uralkodik a felszínén.

Ehhez hasonló gyémántbolygókat már korábban is felfedeztek a csillagászok, azonban az 55 Cancri E van a legközelebb hozzánk, ebből kifolyólag a legkönnyebben megfigyelhető.
Forrás: index.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése