"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. október 14., vasárnap

Zene - Dvorák -est
A legtöbb ember egyetért abban, hogy a zene fontos szerepet játszik az életünkben. A zene nemcsak az emberiség kultúrtörténetének fontos része, de a tanítás történetében is mindig jelentős szerepet játszott. Már az ókori nagy kultúrákban nélkülözhetetlen volt. Jelen volt a nevelésben, a vallási szertartásokon… A görögöknél a nevelés két fő ága a zene és a test művelése volt. A zene a szellemi kultúra egészét jelentette számukra (ebben benne foglaltatott az irodalom és a képzőművészet is.)

  Október 11.-i  Dvorák -est    a Művészetek Palotájában. A vendégszólista Nicolas Namoradze zongoraművész.

Antonin Dvorák Karnevál-nyitánya, g-moll zongoraversenye és VIII. (G-dúr) szimfóniája szerepelt  a Concerto Budapest csütörtöki koncertprogramján.

A g-moll zongoraversenyt – egyetlen zongoraversenyét – Dvorák 1876 nyarán komponálta Karel Slavkovsky zongoraművésznek. Konvertáló szólama rendkívül bonyolult és igényes, ezért ritkán szólal meg hangversenyen. Egyik legismertebb és leggyakrabban játszott szimfóniáját, a VIII. szimfóniát – amelyet népszerűségben csak az ezt követő opus, az Új világ alcímű IX. szimfónia szárnyalt túl – 1889 novemberében két és fél hónap alatt fejezte be. A Cseh Akadémiának ajánlott mű sokat merít a cseh népzenéből, a VII. szimfónia vad romantikájához képest letisztultabb zenei világú, lírai hangvételű.

Az est fiatal vendégművésze, Nicolas Namoradze 1992 augusztusában született Grúzia fővárosában, Tbilisziben. Zongorázni hétéves korában kezdett Budapesten, 2004-ben vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Előképző Tagozatára, 2007-ben kitüntetéssel lett az angliai Royal Schools of Music tagja, jelenleg a budapesti Zeneakadémia harmadéves hallgatója. 2010 novemberében elnyerte el az Európai Unió által finanszírozott tehetséggondozó program ösztöndíját, amely nemzetközi karrierjének elindításához nyújt segítséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése