"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. augusztus 15., hétfő

Ízek - finomságok

Fánk

1. Az egyik legismertebb történet szerint a fánk egy véletlen balesetnek köszönheti születését, mégpedig egy bécsi pékmester műhelyében. A derék péket Krapfen mesternek hívták, és híres volt arról, hogy nála lehetett a legfinomabb kenyereket, cipókat és pereceket vásárolni. A pék halála után felesége vette át az üzletet, és végezte munkáját miként egy jó özvegyhez illik. Az egyik nap a kenyér nem készült el időre, és a türelmetlen vásárlók oda-oda mondogattak a péknének. Mire az bosszúsan felragadott egy marék kenyértésztát, és a legközelebbi szemtelenkedő fejéhez akarta vágni, de a lövedék célt tévesztett, és a kályha szélén levő lábasba esett amiben zsír forrott. A szanaszét spriccoló zsírcseppek szétugrasztották a türelmetlen vásárlókat, és mire a pékné észbe kapott a tészta szép pirosra sült és csodás illatot árasztott magából. Megkóstolva finomnak találták, s így a véletlennek köszönhetően jött létre az első fánk, amit az óta is Krapfen-nek neveznek Ausztriában.

Isli fánk

Az Isli fánk nem egyéb, mint az Islerként ismert és igen kedvelt sütemény. Rengeteg féle Isler kapható a cukrászdákban, és magánházakban is sokfélét készítenek, azonban az eredeti recept szerint barackízzel kell összeragasztani és nem kakaókrémmel. Egyébként, ez a megjelenésében is igen kedves sütemény Bad Ischl-ről, Ferenc József császár kedvenc fürdőhelyéről kapta a nevét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése