A cég kérte az utazókat, hogy gyűjtsék össze az útjaik során milyen éttermekben és hotelekben jártak, amikkel aztán kibővítették a kiadványt. Ekkor már értékelték is a helyeket és 1904-től nemzetközivé vált a kalauz. 1919-ben megjelent az első „Vörös Könyv”, mely az éttermeket és a hoteleket értékeli egy szimbólumrendszerrel árkategóriájuk, és komfortosságuk alapján.
Öt szempont szerint vizsgálódnak:
- ételek minőségének vizsgálata
- sütés, főzés, ízesítés tökéletessége
- konyha eredetisége, stílusa
- ár – érték arány
- látogatás gyakorisága
És milyen szempont szerint döntenek? Nehéz megmondani, de az biztos, hogy nem elég a hagyományos ételeket kiválóan elkészíteni. Kell valami újítás, izgalmas új íz világ kialakítása. A tesztelés mindig inkognitóban zajlik
.
Mára hazánk is büszkélkedhet Michelin – csillagos éteremmel, méghozzá kettővel is. Mindkét étterem Budapesten van. 2010-ben a Costes éterem kapott először Magyarországon egy csillagot, melyet 2011-ben is megőrzött. Ezt követte 2011-ben az Onyx étterem, mely szintén egy csillagot tudhat magáénak.A ViaMichelin mára digitális formában is elérhetővé tette a térképeket és ajánlásokat, köztük pedig ajánlást ad másik 30 magyarországi étterem meglátogatására.
Pillanatnyilag 54 db három csillagos étterem van a világon, köztük 26 db Franciaországban található, melyet természetesen sokan kifogásolnak.
Ami viszont tény, hogy a csillagokat nehezebb megtartani, mint kiérdemelni, ezért legyünk büszkék kis hazánk mindkét két csillagos éttermére!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése