"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. augusztus 5., péntek

Sárkányok


A különféle lények, amelyeket ma sárkánynak hívunk, valószínűleg nem egy eredetűek, de mégis egymással párhuzamosan jöttek létre különböző kultúrákban a világon, talán fosszilizálódott dinoszaurusz- és ősemlős-csontmaradványokra született magyarázatképpen.
A kínai sárkányok általában jóságos lények, míg az európai sárkányok és a perzsa mitológia sárkányai ellenségesek. A keresztény vallás sárkányai jellemzően mint a Sátán (ördög) vagy annak szolgái jelennek meg.
A kínaiak körében a kilenc szerencsés szám. Tekintve, hogy a kínai sárkányok a jó szerencse előjelei, így erősen kihatnak rájuk a kilencesszeres jellemzők.
A kínai sárkányok kilenc különböző típusa
  • Szarvat viselő sárkányok
  • Szárnyas sárkányok
  • Égi (mennyei) sárkányok
  • Szellemi sárkányok
  • Kincsőrző sárkányok
  • Sárga sárkányok
  • Földalatti sárkányok
  • Tekergő sárkányok
  • Sárkánykirályok
A kilenc tipikus ismertetőjel
A mondák szerint a sárkányok a Föld kilenc különböző teremtményeiből állnak össze. Jellemző rájuk a:
- a teve feje,
- a szarvas szarva,
- a bika füle,
- a démon (vagy nyúl) szeme,
- a gyík nyaka,
- a kagyló hasa,
- a tigris mancsa,
- a sas karma,
- a ponty pikkelye.
A pikkelyek szintén kilences csoportokban fedezhetők fel. Általánosságban 117:81 arányban, melyből 9*9 a yang (férfi) és 9*4 a yin (nő).
Számos további mese hivatkozik a kilences számra, kilenc fejû sárkányokra és sárkányokra, melyeknek kilenc gyermekük van.
Sárkány Királyok
A kínai mitológia négy Sárkány Királyról (Long Wang) tesz említést, miszerint mindegyikük a Négy Tenger egyike felett uralkodik. A mondák szerint az óceán mélyén nagy kristálypalotákban élnek.
A négy Sárkány Király:
  • Ao Shun (Észak)
  • Ao Ch’in (Dél)
  • Ao Kuang (Kelet)
  • Ao Jun (Nyugat)
Közülük Ao Kuang területe volt a legnagyobb. Később fia, Ao Ping váltotta fel.
Habár az óceánokat uralták, a víz különböző formái (felhők, eső) felett is volt hatalmuk. Ha feldühödtek, vihar és áradás formájában hatalmas pusztítást idéztek elő. Hatalmuk a császárénál is hatalmasabb volt. Az elképzelés, hogy a Királyok esőzéskor feltűnnek, a Tang dinasztia idején a buddhizmusban is jelentkezett.
A Sárkány Királyok képesek emberi formát ölteni, és így gyereket apjává válni. Az uralkodók több ízben is a Sárkány Királyok földi leszármazottainak tartották magukat.
Jóllehet, négy “fő” királyról tartanak számot, a legendák számos helyi sárkányról is őriznek emlékeket. Néhány területen hiszik, hogy minden egyes folyónak és tónak saját Sárkány Királya van. Olykor a sárkányok szobrait a vízparthoz közel helyezik el, így remélik, hogy felkeltik a sárkány érdeklődését és elnyerik a segítségét…
A sárkány az összes parádé látványos eleme.
Életciklus
A kínai sárkányoknak hosszú és fáradsággal teli életük volt, mely sok ezer évig tartott.
Mikor egy sárkány megszületett, egy kis kőbe volt zárva, melyet a kígyó tojásaként ismernek. Ebben a formában ezer évet kellett az óceán mélyén töltenie, melyet újabb ezer év követett a hegyekben, végül újabb ezer évet kellett gyilkos emberek között töltenie. Csak utána tudott megszökni, és valós sárkánnyá válni.
A legtöbb sárkánynak nem voltak szárnyai, de pár feljegyzés szerint újabb ezer év után néhánynak szárnya is nőtt.
Feng Shui sárkányok
A sárkányok szerves részét képezik a kínai tájnak. Mindenütt fellelhetőek, ívelt testük a hegyláncokat, nyelvük pedig a folyókat szimbolizálják. A Feng Shui egyik eleme szerint a tökéletes lakóhely a sárkányok földjén fekszik, és nem ajánlatos ezen kívül letelepedni.
Legtöbbünk számára nem adatik meg az a lehetőség, hogy ezeknek a szempontoknak a figyelembevételével építkezzünk, bár még így is tudjuk használni a sárkány energiáit.
A Yang ereje
A sárkányok a kreatív és aktív Yang erőteljes elemei, melyek a jólétet és a sikert szimbolizálják. Gyakran a Kelettel hozzák kapcsolatba, ezért a szakértők véleménye szerint a Feng Shui sárkányokat a szoba ill. a lakóház keleti felébe ajánlatos elhelyezni.
Mivel a sárkány egy különösen aktív szimbólum, ezért számára a pihenés nem hasznos, ezért ha lehetséges, ne a hálószobában helyezzük el.
Forrás: ÁzsiaPortál.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése