"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. augusztus 5., péntek

Sziget fesztivál 2011

A Sziget Fesztivál a legnagyobb kulturális és könnyűzenei rendezvények közé tartozik Európában, immár 1992 óta, minden augusztusban. Ebben az évben a sziget augusztus 10 és 15 között kerül megrendezésre.





2011. augusztus 10-15.

sziget

Megérkeztek a Sziget első hírei! Egy szabadtéri nagyszínpadot kapnak a kemény zenék szerelmesei, az öreg kontinens országainak legismertebb zenekarai egy új szabadtéri helyszínen, az Európa Színpadon mutatkoznak be, és az első nevekből kiderül, hogy a szervezők – néhány nagy öreg metálcsapat mellett – az aktuális zenei trendek bemutatására is, minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetnek. Augusztus 10-15-ig tehát – a megszokott helyen – idén is Sziget. 

Európa vezető world music magazinja, a Songlines a világ fesztiváljait vette sorba és szemezte ki a legjobbakat. Az illusztris társaságba került be a mi Szigetünk is és szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy ez nem is csoda, hiszen világzenei felhozatalunk már több mint tíz éve sorakoztatja a legnagyobb sztárokat és legfrissebb trendeket valamint a jövő nagy ígéreteit. Most három új név csatlakozik a korábban bejelentettekhez. A kolumbiaiChoc Quib Town napjaink egyik legnépszerűbb latin tánczenekara, melynek tavalyi Oro című albumára rákattant a fél világ. Nem ritka manapság az afrikai dobok, a rumba, a salsa, a funky, a hip-hop és az elektronika ötvözetének a fúziója, ám az nem mindennapi, ahogy ez a társaság lekörözte a mezőnyt, meghódítva a rádiós és lemezlisták után a legrangosabb fesztiválokat is. A XXI. századi klezmer-színtér egyik zászlóvívője a kanadaiSocalled, a maga teljesen külön bejáratú klezmerével. Mindent megtanult a kelet-európai zsidó zenéről és a jiddis nyelvről, tud zongorázni és harmonikázni, a tenyerében van a hip-hop, a rap és a számítógép, és öttagú zenekara élén olyan hangkollázsra képes, ami egyszerre nosztalgikus és futurisztikus, szívhez szóló és agyas, és ami éppolyan vájtfülű, mint amilyen beindulós klubzene. A nyugat-afrikai tánczenék rajongóinak nagy-nagy örömére végre bemutatkozik hazánkban is Cheikh Lo. A szenegáli gitáros-énekes annak köszönheti népszerűségét, hogy a mbalax muzsikát latin dallamokba és reggae-be ágyazva azok számára is élvezetessé tette, akiktől távol állnak az afrikai ritmusok.


A budapesti Óbudai-szigetet évek során teljesen elfoglaló Sziget története már szinte legenda: 1993-ban Gerendai Károly és Müller Péter elképzelése vált valóra mikor megrendezték az első, akkor még Diáksziget néven futó fesztivált és ezzel óriásit siekrült nyitni a hazai és akülföldi fiatalok felé. És hogy sikere volt-e? Ez nem kérdés! Az első év 43 000-es látogatószáma már a következő évre – a Woodstock fesztivál 25. évfordulójának alkalmából Eurowoodstock néven kereshettük ekkor – több mint háromszorosára duzzadt és ezzel együtt megindult a fesztivál valódi európai kultúreseménnyé válása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése