"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. augusztus 22., hétfő

Kánikula.....

amikor a hőmérséklet +34 fok

1. Zöld alma-lime ital
Hozzávalók (1 literhez): 1 db zöld alma, 2 db lime, 4 ág citromfű, 1 l tonik, 1 ek erdeigyümölcs-szirup, jégkockák.
Elkészítése: Az almát hámozd meg, magozd ki, vágd szeletekre. A lime-ot mosd meg, töröld szárazra, szelj le az egyikből két karikát, a többit vágd cikkekre, majd facsard ki és fogd fel a levét. Az almát, a lime-karikákat és -levet, valamint a citromfű leveleit tedd egy kancsóba, keverd össze a sziruppal és a tonikkal. Végül legalább 30 percre rakd a hűtőbe. Jégkockával kínáld!
Elkészítési idő: 10 perc + hűtés

2. Sárgabarackos-narancsos üdítő
Hozzávalók (1 literhez): 1 db narancs, 3 db sárgabarack, 4 ág kakukkfű, ½ l hideg ásványvíz, ½ l narancslé, jégkockákElkészítése: A narancsot alaposan mosd meg, töröld szárazra, és vágd vékony karikákra. A barackot hámozd meg, magozd ki, darabold fel. A kakukkfűvel együtt mindkettőt rakd kancsóba, öntsd fel a narancslével és az ásványvízzel. Várj pár percig, míg kioldódnak az ízek, majd jégkockával kínáld.

Hozzávalók:
- Bármilyen nescafé
- Tej (2 dl)
- Vanília fagylalt (de lehet ízlés szerint sztracsatella, csokoládé, madártej ízesítésű)
- Tejszínhab
- szívószál
- jégkocka
Elkészítése:
Első lépés, hogy egy 4 dl-es pohárba elkészítesz 2-3 dl kávét (vízzel és tejjel hígítod a nescafét). A pohár kávéba beleteszel egy vagy két gombóc vanília fagylaltot. Ennek a tetejére tejszínhabot nyomsz, majd megszóród a hab tetejét kávéporral. Beleteszel a pohárba egy szívószálat és már kész is a mennyei jegeskávé.
Egészségedre!

Kánikulában számolnunk kell azzal, hogy az izzadsággal és párolgással leadott folyadékveszteség jelentősen megnő. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fokozott folyadékveszteség mellett fokozott sóveszteség is jelentkezik. Verejtékezéssel átlagosan 0,15-0,20%-os sótartalom veszteséggel számolhatunk.
Ebben az esetben jelentős szerepet töltenek be a megfelelő ásványanyag tartalommal rendelkező folyadékok, hiszen nemcsak a nátriumtartalmat kell pótolni, hanem a káliumot, magnéziumot és kalciumot is.
Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz - ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől!
Étrendünk legyen pároláson alapuló, zöldségfélékben és gyümölcsökben gazdag (kerüljük a „magyarosan” főszeres nehéz húsételeket!).
A forró napokon még most is kedvenc a behűtött görögdinnye, amely jól oltja a szomjat is, hisz 85-90 százalékban vízből áll.
Fogyasszunk főétkezésként is salátaféléket. Emésztésük nem veszi igénybe túlságosan a szervezetünket, ezen kívül tartalmazzák az immunrendszerünk erősítéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése