"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. augusztus 25., csütörtök

Szent Bertalan augusztus 24

A keresztény hagyomány szerint elevenen megnyúzva szenvedett vértanúhalált (Marsyas christianus). Ez a mozzanat magyarázza, hogy a régi céhvilágban a szegedi szűcsök védőszentjüknek választották. Ő volt a patrónusa a bőrrel dolgozó jászberényi csizmadiacéhnek is.
Bertalan vértanúságára utal az a jellemző pécsi monda is, amely a városhoz tartozó gyükési szőlők között emelkedő barokk Bertalan-kápolnához fűződik. Az itt buzgólkodó remeték a török elől a Mecsek erdőségeibe menekültek. Bertalan barát azonban a helyén maradt, és a kápolna kincseit egy közeli barlangba rejtette el. A törökök követelték rajta a kincseket. Ő azonban a rettenetes kínzások ellenére sem árulta el, hol vannak. Lekísérték a hegyről és egy présház mellett elevenen megnyúzták, bőrét karjára vetették, és most már megengedték neki, hogy visszamenjen a kápolnához. Amikor azonban odaért, összeesett és meghalt. A törökök ezeknek láttára annyira megrémültek, hogy még a tájára sem mertek menni többé a kápolnának. Világos, hogy a monda képződését az apostol kápolnabeli képe ihlette és adott neki sajátos pécsi színezetet.



Augusztus 24. a gazdasági életben az őszkezdet ideje: betakaritásé, szántásé, vetésé, sőt a szüret kezdete is. Ezen a napon ér véget a kánikula, ha zivatar van, akkor a néphit szerint sok hó lesz, ha eső, akkor jó káposztatermés. A Bertalan napon préselt mogyoróolaj a fül orvossága. Régi gyömöri hagomány szerint kigyómarás esetén Szent Bertalan segitségét kell kérni. A Felvidéken úgy tartják, hogy Bertalan nap után nem tanácsos szabad vízben fürödni, mert a kigyó már  belevizelt.

A régi magyarok úgy tudják, hogy  amilyen az idő  Bertalan-napkor, olyan lesz az ősz is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése