"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. augusztus 28., vasárnap

Cukkini tippek

cukkini.gifBár cukkinit egész évben vásárolhatunk, a szezonban (júniustól októberig) termő friss, hazai, vagy akár a kertünkben termesztett cukkini varázsa és táplálkozás szempontú értéke még nagyobb. Nem drága, zöldségesnél, de élelmiszerüzletekben is megvehetjük. Könnyű és változatos ételeket készíthetünk cukkinivel.
A cukkini népszerűsége hazánkban az elmúlt években jelentősen megnőtt. Ennek oka, hogy könnyen beszerezhető, akár termeszthető a kiskertben, és változatos, könnyű ételeket készíthetünk belőle. Formáját illetően leginkább az uborkához hasonlítható, de készíthető belőle a tökfélékre jellemző étel is. Általában 10-30 cm hosszúságú, hazánkban leginkább mélyzöld színű változata kapható. Tartalmaz A, B1, B2 és C vitamint, folsavat, gazdag ballasztanyagban. Energiaértéke (100 gr/Kcal): 32.
Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy hibátlan és kemény példányokat válasszunk, amelyek az ujjunk nyomásának nem engednek. A cukkini vásárlást követően tárolható a hűtőszekrény zöldséges rekeszében, kb. 5 napig. A vékonyabb és kisebb példány kiválóan alkalmas akár nyersen készülő salátákhoz, míg a nagyobbakat leveshez használhatjuk fel, illetve töltve.
 
Felhasználás
• Cukkiniből készíthetünk levest, köretet, salátát, zöldséges főételeket.
• Fogyaszthatjuk párolva, főzve, sütve, grillezve, töltve vagy rántva, de mártogatóssal vagy salátában nyersen is nagyon ízletes.
• Gazdagíthatunk cukkinivel tésztaszószokat, mártásokat, de akár wok ételeket is. Salátához inkább a kisebb (kb. 10 cm) és aromásabb cukkinit válasszuk.
• A nagyobb példányokat használjuk levesek, vagy töltött cukkini készítéséhez.
• A mag és a héj is fogyasztható, de ízlés szerint ki-, illetve le is vágható.
• A cukkini virága is fogyasztható sörtésztában megforgatva és bő olajban kisütve, vagy töltve. Nincs markáns íze, de épp ezért, továbbá puhaságának köszönhetően gyermekek is szívesen fogyasztják.
• A cukkinit belereszelhetjük például a gyerekek nagy kedvencébe, a bolognai mártásba, de akár pizza feltéte is lehet. Ajánljuk továbbá diétázóknak, időseknek, de méregtelenítéshez is. Az egészséges táplálkozás egyik alapja a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása. Ehhez változatosan elkészített cukkinis ételekkel is hozzájárulhatunk, és szerencsére létezik rengeteg cukkini recept.
• Feldolgozásnál alaposan mossuk meg, vághatjuk karikákra, kockákra, de zöldséghámozóval vékonyan fel is szeletelhetjük. Kedvenc fűszerei és ízesítői: fokhagyma, petrezselyem, menta, bazsalikom, kapor, bors, citromlé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése