"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. augusztus 7., vasárnap

AUGUSZTUS 7. - SZENT DONÁT

Donát állítólagos ókeresztény vértanú (+361), a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentje. Névünnepe a régi naptárban augusztus 7-ére esik. Donát, Sixtus és Urunk színeváltozása együtt a pogány Vinalia Rustica örökébe lépve a szőlőérést ünneplik.
A szőlő különös gondoskodást igényel, ezt csak a régiek tudták igazán. Igyekeztek is mennél több szent segítségét igénybe venni.
Donát attribútuma, a törött kehely is patronátusával kapcsolatos jelkép.
(Az erről költött legenda szerint a szent Arezzo püspökeként éppen misézett, amikor pogányok zavarták meg a szertartást és kiverték a borral teli üvegkelyhet a kezéből. Az, a kőpadlón széttört, de Donatus imájára csodálatos módon össze is forrt.)
Donáthoz különösen villámcsapás, jégeső távoltartásáért imádkoztak.
A szőlőkben szobrot, kápolnát állítottak neki; a falvainkban, városainkban a templomok harangjait többnyire neki szentelték.
Nyilvánvalóan abban a hitben, hogy a harangzúgás ,,visszaveri" a mennydörgést, és ami azzal jár: a harang érce felfogja a mennykőcsapást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése