"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. augusztus 6., szombat

Ragyogó fényességű tűzgömb világította be Magyarország légterét!

Fényes tűzgömb robbant Magyarország felett!Augusztus 5-én este 21:47-kor ragyogó fényességű tűzgömb világította be Magyarország légterét.
Magyarország felett meteor suhant át péntek este 21 óra 46 perckor. Zalaegerszegtől Miskolcig bárki láthatta a villanást. A meteor a Balaton felett robbant fel, aminek hangját Nagykanizsától Enyingig hallhatták a lakók. Arról egyelőre nincsenek hivatalos információk, hogy a meteor becsapódott-e a földbe, vagy csak

 megsemmisült a légkörben.

A Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület tagjai furcsa fényre lettek figyelmesek augusztus 5-én este, és a fény forrását keresve a horizonton egy tűzgömböt láttak meg. A jelenség körülbelül 3-4 másodpercig volt látható, majd pukkanást lehetett hallani és zöld színűvé vált. Az egyesület tagjai szerint nagyon közelinek tűnt a meteor, így majdnem elindultak megkeresni a darabjait.
Egy budapesti szemtanú a meteor teljes útját végig tudta követni, elmondása szerint 7-8 km-es magasságban robbant fel, és két két nagyobb darab lett belőle.
Ladányi Tamás csillagász, Dégen látta a nem mindennapi, égi jelenséget, és úgy véli, a meteor még a légkörben több darabra hullott. Véleménye szerint tűzgömböt láttunk. A csillagászok tűzgömbnek nevezik a 6 magnitudónál fényesebb hullócsillagokat.
Magyarországon hasonló fényes jelenséget legutoljára 2010. február 28-án láthattunk, akkor keleti irányba haladt át az ország légterén egy meteor, majd Szlovákia felett felrobbant. A jelenséget akkor a levegőben tartózkodó repülők pilótái is észlelték.
A 2010. februári meteor becsapódás nyomait sokáig keresték, de csupán néhány apró darabra bukkantak.
/Mizser Attila/
Forrás: Időkép.  
"A jobb oldali kép ma dél körül érkezett hozzánk, A képet Rosenberg Róbert készítette Adonyból, és Hardcore88 nevű észlelőnk küldte el szerkesztőségünkbe.
(C) Rosenberg Róbert (jobbra),
NAE, Időkép (lent),"

köszönjük a gyönyörű felvételeket!

Megérkezett szerkesztőségünkbe az (eddig ismert) első színes fotó is a káprázatos jelenségről, melyet igen távolról - az Aggteleki Nemzeti Park mellett fekvő Trizs településről fotózva "Tibike12" nevű észlelőnk küldött el nekünk néhány perccel ezelőtt. Köszönjük a ritka felvételet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése