"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. augusztus 1., hétfő

Napraforgó

Nevét a görög mitológiából eredeztetik. A történet szerint egy fiatal és gyönyörű lány, Clytia , beleszeretett a Napistenbe, Heliosba. A gőgős isten azonban nem viszonozta érzelmét. Clytia fájdalmas szerelme csillapíthatatlan volt, ezért mást sem tett, csak naphosszat a Napistent figyelte, míg végül bánatában Heliantusszá, vagyis napraforgóvá vált. Így, ahogy életében, virág létében is már örökké a Nap felé fordulhat.Népies nevei még: szotyola, tányérvirág, forgóMaga a növény a fészkes virágzatúak (Compositae) családjába tartozik, egyéves növény. Termesztett, a XVI. században került Amerikából Európába. A növény nem csupán a hazai legfontosabb zsiradék forrásunk- a híres napraforgó étolaj formájában, de sárga színanyagot is állítanak elő belőle. A növény magjából hideg úton kipréselt zsíros olaj értékes hatóanyagokat tartalmaz. Ilyenek a linolsav, linolénsav, olajsav glicerid-észter.

Nem csupán a magja ehető, hanem csírája is. A napraforgó-csíra ugyanis jó D- és B-vitamin forrás, és ásványi anyagokban - kálium, kalcium és vas - gazdag.

Ha gyógynövény teaként szeretnék fogyasztani, akkor a növény friss, nyelv alakú, élénksárga színű karimavirágait - nyelves virágok - kell gyűjteni. A gyűjtés ideje a nyári hónapokra, július-augusztusra esik. Poros utak mentén ne gyűjtsük! Ezek a virágok diterpéneket, triterpénszaponinokat, flavonoidokat, karotinoidokat tartalmaznak.

A napraforgó szirmaiban rejlő hatóanyagok alkalmasak a magas vérnyomás kezelésére, valamint hatásosak nyugtató és lázcsillapítóként is. Ha teát készítünk, forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított napraforgóvirág-szirmot, majd 10 perc elteltével szűrjük le.

Magjának olaját étkezési célokra és gyógyszeres kenőcsök készítésére használják. A többszörösen telítetlen zsírsavakkal megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, és csökkenthetjük a koleszterinszintet.

A népi gyógyászatban nehezen gyógyuló sebek és száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére használták. A homeopátiás készítményekben görcsoldásra és láz csillapítására alkalmazzák.

Kép: Van Gogh – Napraforgók,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése