"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. augusztus 26., péntek

Lassan végetér augusztus, programok


A péntek esti ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét Nyíregyházán a szeptember 4-ig tartó Vidor Fesztivál, amelyen csaknem négyszáz zenei, színházi és kulturális programmal várják a látogatókat.


Augusztus utolsó hétvégéjén rendezi meg az Egészség-vár Alapítvány a hazai húshagyók legnagyobb éves összejövetelét, a Vegetáriánus Fesztivált, mely a húsmentes élet mellett kampányol, de nem csak növényevőknek szól, sőt!
Egy kis fagylalt..
 


A fagylalt feltalálását  Néró császárnak tulajdonítják  
 aki rabszolgáit a hegyekbe küldte egy kis hóért, majd azt nektárral, gyümölcsökkel és mézzel kevertette össze. Marco Polo leírása szerint hasonló trükkel már a kínaiak is próbálkoztak, csak ők tejet is adtak a mixtúrához, de feljegyezték, hogy Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész pedig betegeinek ajánlotta gyógyírként. Az első fagylaltot árusító kávéház Párizsban nyílt meg – az 1686-ban bejegyzett és azóta is üzemelő Le Procope-ban 40 féle ízt kínáltak -, ám a fagylaltforradalomra várni kellett, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát el nem érte, hiszen a siker kulcsa a folyamatos hűtés. A tölcséres fagyit egy Italo Marchiony nevű úriember találta fel, aki a Wall Streeten árult fagylalatoskocsijából, és aki így az eltört és ellopott üvegtálakból adódó veszteségtől szabadult meg: igaz, az általa 1903-ban szabadalmaztatott modellnek még lapos volt az alja.
Magyarországra a fagylalt, amelyet a nyelvújítás előtt hideg nyalatként emlegettek, osztrák közvetítéssel került a 18. században, de ekkor még gyerekeknek ajánlották, a felnőttek fagyijába viszont bort vagy pezsgőt tettek. Kis hazánkban tölcséres fagyit legelőször a Gerbeaud-ban lehetett enni/venni. A konzervatívabb amerikai államokban sok helyen úgy tartották, hogy a fagyi túl jó ahhoz, hogy legális legyen, így például vasárnap nem lehetett árulni, Kansasban pedig törvény tiltotta, hogy meggyes pitére fagylaltot tegyenek. Ironikus módon ma a legtöbb fagylalt pont az USA-ban fogy – és az is meglepő, hogy a Top 10-ben olyan északi országok is szerepelnek, mint Svédország, Kanada Dánia és Norvégia – a legnépszerűbb íz pedig a mezőnyt messze megelőzve és a csokit is lekörözve a vanília, a kedvenc „feltét” pedig a csokiöntet, vagyis a tejszínhab ideje lejárt. Japánban a következő meghökkentő fagylalt ízesítések is népszerűek: lóhús, hal, polip, padlizsán, rák, bab, és a környzetvédők nagy bánatára: a bálna. Japán különlegesség a rizsporból készült fagyi, a Mochi is.  

XI. LecsófesztiválBékéscsaba, 2011. augusztus 25-28.
Rendezvény jellege: gasztronómiai
A rendezvény szándéka elmélyíteni a köztudatban, hogy a lecsó hazája Békés megye és a lecsó bekerülhet a HUNGARICUMok közé. A Lecsófesztivál évente megrendezésre kerülő, színes programokkal, fellépőkkel, főzőversennyel fűszerezett gasztronómiai rendezvénysorozat.

Savaria Történelmi KarneválSzombathely, 2011. augusztus 26-28.
Rendezvény jellege: hagyományőrző, szórakoztató rendezvény


Savaria Történelmi KarneválAz ókort idézi meg a város – és a régió – legnagyobb történelmi fesztiválja, a Savaria Történelmi Karnevál – Ludi Savarienses - is. A kétezer éves Szombathelyen ilyenkor tógába és tunikába öltözik a város apraja – nagyja, felelevenítve a dicső múltat. A Karnevál hagyományosan 20 helyszínen, mintegy 200 produkcióval várja a harcművészet, világzene, színház, kelet misztikuma, a borok és finomságok kedvelőit. A Karnevál középpontjában a római kor felelevenítése áll: Savaria lakói és vendégei egy teljes hétvégére izgalmas, érdekes történelmi játék részesei lehetnek


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése