"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. augusztus 20., szombat

Augusztus 20.-án Budapesten

Fotó: Tuba ZoltánLégiparádé

  Zászlófelvonás

Aratóünnep, koncertek, körmenet, Mesterségek Ünnepe, vízi parádé, hagyományőrző kirakodóvásár és persze az elmaradhatatlan tűzijáték
.
A programok már augusztus 19-én, pénteken elkezdődnek: megnyílik a Magyar Ízek Sétánya a Duna-parton, ahol hagyományos nemzeti ételeket és italokat kóstolhatnak az idelátogatók, este pedig nagyszabású koncertek szórakoztatják a nagyérdeműt a Vigadó téren, a Bem téren és a Clark Ádám téren.
Szombaton a szokásos zászlófelvonás és tisztavatás mellett lesz Parlamenti Nyílt Nap is, amikor 10-től 18-ig előzetes egyeztetés nélkül mehetnek be a látogatók az Ország Házába. A Duna-parton pedig táncbemutatók, bábelőadások és koncertek lesznek, 14 órától történelmi karnevál és vízi-légi parádé látható, 16 órakor pedig elindul az aratómenet a Clark Ádám térről, amely népviseletbe öltözött gyerekekből és mesterekből, táncosokból és zenészekből fog állni. A menethez egyébként bárki csatlakozhat.
A Magyar Ízek Sétánya szombaton is vár mindenkit, aki szeretne hazai földben termett gyümölcsöket, reformkészítményeket kóstolni, vagy egy szeletet az Ország Tortájából - amely idén barackos kölestorta lesz.


Az 1800-as évek elején, Ferenc császár uralkodása alatt vált szokássá államalapító királyunk csodás módon épségben maradt kézereklyéjének ünnepélyes körbehordozása az akkoriban a budai várhegyen tartott István-napok alkalmából. A Bach korszaktól 1944-ig minden év augusztus 20-án a Budavári Palota Udvari Várplébániájától a Nagyboldogasszony templomig haladt a menet. A második világháború idején a Szent Jobbot a koronázási ékszerekkel együtt elhurcolták, majd az Amerikai Katonai Misszió három tagja hozta vissza Magyarországra, az 1945. augusztus 20-i körmenetre. Ekkor a pesti Ferences templomtól a Bazilikáig vonult a több százezres tömeg. Ezt követően még kétszer tartottak körmenetet Budapest utcáin Mindszenty József bíboros hercegprímás vezetésével, majd 1948-tól negyven éves kényszerű szünet következett.
1987. augusztus 20-án a budapesti Szent István Bazilikában szentelték föl a Szent Jobb-kápolnát, ahol végleges nyughelyre találhatott nagy királyunk ereklyéje. Szent István halálának 950. évfordulóján, 1988-ban kerülhetett sor a Szent Jobb országjárására; 1989-től ismét évről évre elindul Szent István napján a könyörgő körmenet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése