"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. november 21., szerda

A mélység rettegett ragadozói - cápák

A tigriseknél is nagyobb veszélyben vannak a nagy fehér cápák, a szakértők szerint kevesebb mint 3500 példány él belőlük a világ tengereiben. 

   400 millió évig voltak a tengerek és óceánok urai a cápák. Manapság azonban legyőzte őket a szárazföldet már meghódító főemlős: a homo sapiens. Talán sokan meglepődnének rajta, hogy a mindenki által jól ismert ragadozó halak nagy részét a kipusztulás veszélye fenyegeti.

 

 Az elmúlt évszázadokban, amióta az ember is színre lépett a tengerek meghódításával, a cápákat mindig úgy tekintették, mint brutális gyilkoló gépeket, a mélység rettegett ragadozóit.

A cápák kétségkívül nagyon ősi teremtmények, hiszen már a karbon időszakban, vagyis több mint 300 millió évvel ezelőtt is léteztek. Márpedig ez még jóval azelőtt volt, hogy az első madarak, emlősök, vagy akár az első dinoszauruszok megjelentek volna. Azt persze hiba lenne állítani, hogy a cápák azóta semmit nem fejlődtek, de alapvető testfelépítésbeli tulajdonságaik lényegében nem sokat változtak. Úgy látszik, az anyatermészet tervezőasztalán olyan rendkívüli sajátosságokat nyertek, amelyek több százmillió éven át a különböző környezeti feltételek közepette is mindenkor sikeressé tették ezt az állatcsoportot.

Manapság a természettudósok mintegy 440 féle cápafajt tartanak számon, ám újabbak felfedezése sem kizárt. A legnagyobbra növő faj az érdescápának is nevezett cetcápa, amelynek hossza a 12 métert, tömege a 20 tonnát is meghaladhatja. Akadnak azonban egészen kicsiny, arasznyira növő cápafajok is.

A cápák testfelépítése számos különlegességgel bír, kezdve az áramvonalas testtől a fogazaton és az érdes cápabőrön át egészen az elektromos érzékszervig. A legtöbb embernek azonban a cápákról elsősorban a halálos cápatámadások, az emberevő cápák jutnak az eszébe. Ezzel kapcsolatban viszont nem árt tudni a következőket.

A többszázféle cápafaj közül csak nagyon kevés veszélyes az emberre, a halálos kimenetelű cápatámadások pedig mindössze négy fajhoz köthetők. Ezek a nagy fehércápa, a fehérfoltú cápa, a bikacápa és a tigriscápa. Évente átlagosan 4-5 halálos cápatámadásra kerül sor az egész világon, miközben csak Magyarországon évente több száz, egyes években ezernél is több a halálos közúti balesetek száma... A forgalomtól tehát sokkal több félnivalónk van, mint a cápáktól. Arról már nem is beszélve, hogy amíg az emberevő cápák igen ritkák, a cápaevő emberek bizonyos országokban meglehetősen sokan vannak. A kereskedelmi célú halászat és a sporthorgászat a becslések szerint együttesen több tízmillió cápa halálát okozza évente.

(Forrás: Fővárosi Állatkert)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése