"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. november 1., csütörtök

Természeti katasztrófák


A természeti katasztrófákkal szemben az ember kiszolgáltatott, kialakulását, bekövetkezését nem, vagy csak 
ritkán tudja megakadályozni, tehát az emberi tevékenységtől függetlenül, a természet erőinek hatására elemi csapásként fordulnak elő.
 Bekövetkezésük, kialakulásuk részben előre jelezhető, pl. árvíz, belvíz, másrészt nem. 

A  Sandy hurrikán
 
Közel 60 millió ember rettegte át a keddre virradó éjszakát az Egyesült Államok keleti partvidékén, ahol magyar idő szerint hajnali 1-kor ért partot a pusztító Sandy hurrikán. A vihar ugyan nem váltotta be a legsötétebb félelmeket, és nem változott szuperviharrá, de 150 kilométeres széllökéseivel így is hurrikánokat megszégyenítő pusztítást végzett.
 

Természeti katasztrófák, melyek átírták a történelmet

 
Az emberi történelem legtöbb halálos áldozatot követelő földrengés
természeti katasztrófája 1556. január 23-án történt., a sűrűn lakott   virágzó Shensi tartományban (érezni azonban további 9-ben lehetett) 
 
Városok váltak a földdel egyenlővé több száz kilométeres körzetben. 
A geológiai kutatások a Richter-skálán körülbelül 8-as erősségű  
 földrengést valószínűsítenek, amelynek következtében 830 ezer ember halt meg. 
 
Az 1970. november 8-án kialakult, Bhola névre keresztelt vihar a történelem legtöbb halálos áldozatával járó vihara. A közel 185 km/órás átlagos szélsebességgel kísért vihar, a Gangesz bangladesi deltájában több mint 500 ezer halálos áldozatot szedett.  

2004. december 26-án több mint 200 ezer ember életét követelte a cunami, amely egyik pillanatról a másikra letarolt mindent Indonéziától egészen Szomáliáig. A történelem legnagyobb emberáldozatot követelő szökőárja, Szumátra szigetén, Thaiföld és Malajzia partjain, a Maldív-szigeteken, Sri Lankán és India délkeleti partjain is pusztított. Az ok egy az óceánban kialakuló pusztító erejű földrengés volt 240 kilométerre Szumátra szigetétől. Percekig tartott, és akkora ereje volt, hogy a Föld forgását is felgyorsította. 
 
A pusztító erejű földrengés Kína nyugati részén, Szecsuán tartományban történt 2008. május 12-én magyar idő szerint 08:28:04-kor. A földrengés erőssége a Richter-skála szerint 7,8-as volt. Epicentruma Csengtutól, Szecsuán székhelyétől 92 kilométerre nyugat-északnyugati irányban volt, a föld felszíne alatt 26 kilométerrel. A rengések a környező országokban is érezhetők voltak. Megközelítőleg 69 ezer ember vesztette életét, 368 ezer 545 ember megsérült, 18 830 ember eltűnt.  

A vulkáni tevékenység során létrejött sziget Indonéziában, Jáva és Szumátra között található. A Krakatau 1883 augusztusában a történelem leghatalmasabb vulkánkitörését produkálta: 25 köbkilométernyi hamut lövellt a levegőbe, a robbanás zaját több ezer kilométerre, Ausztráliában is hallani lehetett. A robbanás a sziget kétharmadát megsemmisítette. A kitöréskor a levegőbe került gázok és a láva 36 ezer embert ölt meg, lerombolt 165 falut. A kitörést követő szökőár végigsöpört a Csendes- és az Indiai-óceánon, hatalmas pusztítást végzett Afrikában, Latin-Amerikában és Mexikóban. Az árhullámot 32 óra elteltével a La Manche csatornában is érzékelni lehetett. 
 
A szigeten számos vulkánt található, ezek egyike a Mont Pelée, amelytől 9 kilométerre, délre húzódott a csendes kikötőváros, Saint Pierre. A vulkán 1902-ben váratlanul működésbe kezdett. Április 23-án a városban és a környékén erős kénszag terjengett, az ezüsttárgyak megfeketedtek. A pánik azonban csak május 5-én tört ki, amikor a krátertó forró vize a magával sodort iszappal, szikladarabokkal és fatörzsekkel együtt mindent megsemmisítő faltörő kosként dübörgött végig a Riviere Blanche völgyén. Két perc alatt érte el a 32 ezer lakosú várost, melyet teljesen elpusztított. 

A kolumbiai Nevado del Ruiz 1985. november 13-án tört ki. A lávafolyások elolvasztották a havat és a jeget a csúcson. Az olvadék több völgyön folyt le a hegyről számos települést eltüntetve. A kitörés halottainak száma összesen 25 ezer, valamint ötezer sebesültet és rengeteg megsemmisült épületet hagyott maga után a zabolátlan természeti erő. A helyiek sokszor találnak emberi maradványokat mind a mai napig. 
 
A Katrina 2005. augusztus 23-án alakult ki a Bahama-szigetek térségében. Gyenge, 1-es fokozatú hurrikánként érte el Floridát, ahol még nem okozott igazi károkat, ám a Mexikói-öböl meleg vize fölé érve azonban gyorsan megerősödött, és így érte el 2005. augusztus 29-én a Mississippi torkolatvidékét Louisiana államban. A következő napokban a maximális ötös fokozatot elért trópusi ciklon hatalmas árvizet okozott, ami közvetlenül 1500 ember halálát okozta. A vihar visszaduzzasztotta a Mississippi-t, a hatalmas víztömeg szinte teljes New Orleans-t romba döntötte. 

A történelem legveszedelmesebb tornádója 1925. március 18-án érkezett Missouriba. A neve "három állam tornádója" (Tri-State Tornado) lett, mert Missouri keleti részén, Illinois déli részén és Indiana délnyugati részén haladt keresztül, és több mint 350 kilométert tett meg. A három órán át tomboló "kegyetlen" tornádó 695 ember halálát okozta, 2027 sebesültet hagyott hátra, és 15 ezer otthont rombolt le. 
 
Az egyik leghírhedtebb magyar természeti katasztrófa. A megáradt Tisza csak a város legősibb, legkiemelkedőbb része, a Palánk környékét hagyta szárazon. 36 200 holdnyi terület került víz alá, és 146, más számítás szerint 151 emberéletet követelt a 75 ezer lakosból áldozatul. A víz majd csak három hónap múlva, szivattyúzások segítségével kezdett apadni. 5 ezer 458 ház összeomlott, épségben csak 265 maradt. Az épen maradt házak leginkább a belváros kőépületei voltak. Mintegy 60 ezer ember vált hajléktalanná.
 
/Forrás: Kiskegyed 2010.Természeti Katasztrófák/