"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. november 14., szerda

Küszöb hiedelmek

A küszöbbel kapcsolatban számos hiedelem alakult ki..

 

 Az oroszok –, függetlenül attól, hogy érkezésről, vagy távozásról van szó − ugyancsak, negatívan ítélik meg meg a köszöntést, vagy valamilyen tárgy, ajándék átadását a küszöb fölött, mert szerintük ez veszekedéshez vezethet.,
 Aki leül egy küszöbre, annak az apja könnyen, adósságba keveredik, mondják az afgánok.

 A zanzibáriaknál, aki rendszeresen üldögél a küszöbön, soká fog megházasodni. Aki a küszöbön állva eszik, azt a földhöz csapja a gonosz.

 A törökök szerint nem szabad az ajtó küszöbére lépni, mert a szomszédai a szájukra vehetik az illetőt. Küszöbön üldögélni sem helyes, mert elhagyja a szerencse az embert.

 A kínaiak, mivel számukra a küszöb az otthonuk és a külső világ határát jelentette, amikor áthaladtak fölötte, vigyáztak, hogy ne lépjenek rá. Az   idegen   ház   küszöbére, lépést kifejezetten udvariatlannak tartották. A frissen szült anyának tilos volt más család, küszöbére lépnie, mert úgy vélték, hogy tette miatt az asszony küszöbtisztító lesz a, következő életében.

A legrosszabbul azonban a nagy mongol hódító, Dzsingisz kán, idejében jártak a küszöbre lépők, ugyanis tettükért halállal lakoltak.

Forrás: Hiedelmek,hagyományok,babonák
Rosta E.