"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. november 23., péntek

Zöldellő virágok - télen

A tél közeledtével lassan eltűnnek a színek a környezetünkből,   zöldellő virágok amivel visszavarázsolható a nyár  a lakásba.

Ananász
  .
Egzotikus hatása miatt nagyon mutatós szobadísz, a levelei élénk színűek, szélein tövisesek. A hosszúkás levelek tőrózsában állnak és kecsesen oldalra hajlanak. Örökzöld növény.

A laza, tőzeges tápanyagban szegény talajt kedveli, a túlöntözést nem bírja, így csak két-három naponta szükséges locsolni. Nagy fényigényű, de félárnyékos helyen érzi a legjobban magát, kedveli a meleget. Célszerű 18-25 fok között tartani, ha alacsonyabb hőmérsékletű környezetben van, levelei rövidesen elhalnak.


Húsos törpebors
A törpebors egy tömör, bokrosodó szobanövény.   Jól kombinálható más szobanövényekkel, szépen mutat bármilyen másik növény mellett.
Virágot csak nagyon ritkán hoz, ha mégis akkor egyszerű, hosszúkás, tölcsér-szerű, világos bimbókkal ajándékozza meg gazdáját
Öntözésekor figyeljünk a föld szárazságára, mivel húsos leveleiben vizet raktároz, így csak akkor öntözzük, ha a földje már kissé szikkadt. Ha havonta tápoldatozzuk, akkor nagyon szépen fejlődik, kétévente szükséges átültetetni egy-két centivel nagyobb cserépbe.
Melegigényes növény, télen is próbáljuk 18 ˚C felett tartani, páraigénye magas. Nyáron nyugodt szívvel ki lehet tenni az erkélyre, vagy balkonra, de ne tegyük közvetlenül a napsütötte helyre.
A fényes, de nem közvetlen napsütéses helyeket kedveli, mivel különösebb gondozást nem igényel így irodában, munkahelyen is nevelhető.



Díszes zebralevél
A díszes zebralevél a rendkívül változatos levélmintázatával és azok formájával tűnik ki a szobanövények sorából. Zölden is nagyon mutatós, ám megfelelő gondozással virágzásra bírhatjuk, ekkor sárga vagy narancssárga virágot hoz.
Napos, fényes, közepesen meleg helyen tartható a legnagyobb sikerrel, minimum hőigénye 12°C fok. A lágy vizes öntözést kedveli, ez esetben a legegyszerűbb, ha az öntözővízbe egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk.
Mivel nem mérgező ezért a gyerekszobába is nyugodt szívvel tehetjük, és a háziállatokat sem veszélyezteti.


Örökzöld növény, ami a magas páratartalmat kedveli, így célszerű leveleit rendszeresen permetezni.


forrás:femcafe.h



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése