"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. november 17., szombat

Divat - kalocsai és matyó hímzés

Ami Brüsszelt híressé tette, az a csipke, Magyarországot a Matyó hímzés, de tájegységenként változó, hogy éppen milyen hímzés vált népszerűvé.
A kalocsai minta  nem először éli reneszánszát.  



Forrás: MTI/Vajda János 

Magyar HímzésKalocsai hímzés
Kalocsai hímzés
A kalocsai minta rövid történeteA kalocsai hímzés kialakulása a 19. század közepére tehető, ekkor Szeidler Ferenc 1860 körül megnyílt előnyomdájának ütőfái alapján készítették a mintákat Szakmár, Homokmégy, Öregcsertő és Drágszél - az egykori kalocsai szállások - asszonyai. A motívumok körvonalait eleinte az úgynevezett "kalocsai ütőfá"-val nyomták elő a vászonra, de a bérmunkában varrt darabok mellett az asszonyok, lányok saját használatú holmijaikat is hímezni kezdték, majd az előminták drága üttetése helyett az ügyesebb asszonyok először megpróbálták lemásolni a motívumokat, később már újításokat is bevezettek

 


 

A századfordulón egyre több asszony vált jártassá a mintaírásban, rajzolásban, kalocsai hímzési mintákat alkotva. A fiatal lányok megtanulták a hagyományos motívumokat, s képzelőerejüket követve megújították azokat.

A tradicionális fehér hímzést követte a fekete, a kék-fekete, a kék-piros stílus. Ezek a színek megjelenhettek önállóan, de kombinálva is. A 20. század kezdetén teret nyert a zöld, a rózsaszín és a sárga, mely színeket mérsékelten használták. A lyukhímzés azonban fehér maradt. A fehér hímzés, az ún. ókalocsai ( régi, öreg ) hímzés tisztaságot, ártatlanságot szimbolizál. Kedvelt motívuma a szív alakú virág, mely az élet es a szeretet jelképe lett.
A népművészek akkor jutottak erős színtartó fonalhoz, amikor 1912-ben fonalgyár jött létre Nagyatádon. Hímeztek terítőket, ingeket, blúzokat, zsebkendőket stb.



A hagyományos népviselet színe függött a viselője életkorátol. A legszínesebb magyar hímzést a mennyasszony viselte, színvilága életörömöt sugall. Az idősebbek viselete sötét tónusú volt. Ez volt a kék-lila-zöld kombináció, melyet a mai napig is szomorú kalocsaiként ismernek.
A kalocsai hímzés és mintázat megegyeznek a kalocsai falfestés mintájával és színvilágával. A két irányzat kölcsönösen hatott egymásra.

Matyóhímzés



"Hogyan is született meg ez a gyönyörű hímzőkultúra?

Egyszer egy matyó legényt elrabolt az ördög. A fiú kedvese sokat rimánkodott, hogy adja vissza neki, mire az ördög azt mondta: Akkor kapod vissza a szerelemedet, ha elém hozod kötényedben a nyár legszebb virágait! Bajban volt a lány, hiszen télvíz idején jártak. Ám végül is kitalálta, hogyan teljesítheti az ördög kívánságát. Ráhímezte kötényére a kert gyönyörű rózsáit és azt vitte cserébe a párjáért.


1 megjegyzés:

  1. Ha szereted a kalocsait: :)
    http://www.bizsubarlang.hu/73-kezzel-keszult-magyaros

    VálaszTörlés