"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. november 23., péntek

A savanyú káposzta télen a legfontosabb C-vitamin forrásunk

Eljött a savanyú káposzta időszaka..

Erjesztéssel tartósított fehér káposzta, a közép- és kelet-európai konyhák kedvelt alapanyaga. A káposztát késsel vagy káposztagyaluval vékony csíkokra metélik vagy egész fejekben hagyják, és sóval rétegezve vagy sós vízzel leöntve, különféle fűszerekkel és ízesítőkkel (egész borssal, tormával, kaporral stb.) együtt lefedett hordóban vagy kádban erjesztik. A fedelet hagyományosan kővel szorítják le. Az erjedés időtartama legalább egy hónap. A savanyítást ősszel-télen végzik: fűtött helyiségben kezdik, majd a káposztát hűvös helyre viszik át, és a tetején összegyűlő habot rendszeresen eltávolítják. Gyors savanyításkor az erjedést többnyire kenyérdarabbal indítják meg. A savanyú káposztát gyakran használják fel húsos ételekhez, ilyen például a töltött káposzta.,





Az emberiség több ezer éve termeszti ezt a növényt és a savanyítás is egészen az ókorig nyúlik vissza. Plinius, a római író, polihisztor és enciklopédista, egyik feljegyzése szerint az első savanyú káposztát a római légió katonái ették Pannónia földjén. Addig zötykölődött a magukkal hozott termés a hosszú úton, míg levet engedett és megsavanyodott. Mivel a katonák éhesek voltak, rávetették magukat az ételre és élvezettel fogyasztották. A felfedezés híre eljutott Rómáig, ahol már tudatosan kezdtek el káposztát savanyítani. A tehetősebbek szekérre rakták és hordókban zötyögtetve érlelték, a szegényebbek puttonyokba tették, rabszolgáik hátára akasztották és addig gyalogoltatták őket a ház körül, míg a puttony tartalma meg nem erjedt. Valószínűleg a szerencsétlen rabszolgák jöttek rá arra, hogy a savanyításhoz nem szükséges kilométereken át cipelni az érett fejeket, elég, ha összetömörítik őket és hagyják, hogy levet engedjenek. Más források viszont a savanyítás folyamatának feltalálását Kínához kötik. E szerint a kínai nagy falat építő munkások is fogyasztották már ezt az ételt. De a történelem során a tengerészek számára is létfontosságú eledellé vált. Nagy mennyiségben vitték magukkal hosszú útjaikra, hogy magas C-vitamin tartalmával megelőzzék a tipikus tengerészbetegséget, a skorbutot.

A káposzta felhasználása és hatásai
Számos magyar étel készül belőle, legismertebb talán a székely és a töltött káposzta vagy a főként Szabolcsban elterjedt káposztás bableves, de rétesbe tölteléknek is kitűnő. Fontos összetevője a csalamádénak és töltenek vele paprikát is. Élettani hatásai miatt nyersen is ajánlott fogyasztani, nemcsak magát a savanyú káposztát, hanem a levét is. Igazi vitaminbomba. Található benne többek között B1-, B2-, C-, E- és K-vitamin, de rost- és ásványianyag-tartalma is magas. Mivel a savanyítás nem ecettel történik, hanem a növény leveleiben lévő cukor alakul át tejsavvá, a tejsavas erjedés jótékonyan hat az emésztésre. A gyomorra és a bélműködésre gyakorolt hatásainál nem elhanyagolandó tényezők az ízesítésre használt fűszerek, zöldségek sem. A hagyományos vecsési ízesítéshez sót, borsot, hegyes, csípős, (csöves) egész pirospaprikát és babérlevelet használnak, de egyes helyeken tesznek bele köménymagot, tormát, sárgarépát vagy birsalmát is.
A savanyú káposzta rák- és fekélymegelőző, gyulladáscsökkentő és a bélflóra helyreállítását segítő hatása is bizonyított. Továbbá erősíti az immunrendszert, a csontokat, a fogakat, K-vitamin tartalmának köszönhetően gyorsítja a sebgyógyulást, nyers leveleit pedig egyes bőrbetegségek ellen is használták. Pozitívan hat a szívre, a májra és az idegrendszerre, valamint elősegíti a vérképződést. Alacsony a kalóriatartalma és kiválóan salaktalanít, ezért a fogyókúrázók körében is igen kedvelt. Fokozza a gyomorsav-termelődést, ezért kialakult gyomor- és nyombélfekély, reflux, vesebetegség és hasnyálmirigy gyulladás esetén fogyasztása nem ajánlott.

A savanyú káposzta télen a legfontosabb és legolcsóbb C-vitamin forrásunk. Mivel C-vitamin-tartalma megegyezik a citroméval, ne csak főtt ételekhez használjuk, hanem minél gyakrabban fogyasszuk nyersen is. Érdekes, hogy a savanyú káposzta C-vitamin-tartalmát a hőkezelés sem csökkenti. A legújabb kutatások kiderítették, hogy a káposzta és a brokkoli úgynevezett aszkorbigént tartalmaz. Ez a molekula hő hatására C-vitaminná bomlik le. Ennélfogva a savanyú káposztát tartalmazó ételek C-vitamin-tartalma nemhogy csökkenne, hanem nő a sütés-főzés során. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése