"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. november 30., péntek

Meteor volt látható Magyarország felett

Csütörtök délután 17 óra 50 perc körül zölden izzó meteor volt látható hazánk felett - írja több olvasó levelére hivatkozva az Időkép.hu, és ezt az [origo] több olvasója is megerősítette. Az erős fénnyel világító meteort a fővárosban, Kecskeméten, Szegeden, Velencén és Nyíregyházán is látták, sőt egy szlovákiai olvasónk is felfigyelt a jelenségre.  Többen azt hitték, hogy rakéta vagy valamilyen pirotechnikai eszköz, de volt, aki ufóra gyanakodott.

"Tűzijátékszerűen ívelt hatalmas fénnyel és a végére kettévált" - írta az Időkép.hu
Kecskemét mellett Budapestről, Nyíregyházáról, Ceglédről, Kalocsáról, Szegedről, Miskolcról és Szentesről is észlelték a meteort. Valószínűleg a jelenség a Dunántúlról is látható lett volna, ha nincsenek esőfelhők az égen. /forrás: origo/

 Meteornak vagy hullócsillagnak nevezik azokat a jelenségeket, amelyek akkor játszódnak le, amikor egy test kozmikus sebességgel behatol a Föld légterébe.
 
A meteorok többsége 0,1 - 10 mm méretű, de ennél kisebbek és lényegesen nagyobbak is szép számmal előfordulnak.
Az 1 mm átmérőjű meteor már igen fényes jelenséget idéz elő a légkörbe való behatolásakor.
Körülbelül 10 cm átmérőjű meteor telihold fényességű tűzgömbként látható, ami nem túl gyakori jelenség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése