"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. július 4., hétfő

Az allegiáról

allergia.jpgItt a nyár, fellélegezhetünk! Végre elérkezett a jól megérdemelt pihenés ideje, egész évben ezért dolgoztunk. Sajnos azonban nem mindenkinek ilyen örömteli a nyaralás gondolata. Az allergiás és az asztmás betegek számára nem kis odafigyelést igényel a nyaralás megszervezése.
Európát tekintve a lakosság közel harmada szenved allergiában. Az előrejelzések szerint 2020-ra minden második európai érintett lesz valamilyen allergiás megbetegedésben, amely szinte minden korosztályt érint. Az utóbbi negyed században megkétszereződött a betegek száma, az allergia népbetegséggé nőtte ki magát.

 
A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság ajánlása szerint sok mindenre oda kell figyelni, hogy a nyaralás alkalmával ne érje váratlan „meglepetés” az allergiában szenvedőket.

A legfontosabb a jól megválasztott úti cél. Az enyhe és a száraz klíma mindenképpen jótékony hatású. Ugyanakkor a tengerpart kiválóan alkalmas mindazok számára, akik pollenallergiában, netán ekcémában szenvednek. A sósvíz, illetve a nedves levegő kifejezetten jót tesz az ekcémás bőrnek. A hegyvidék szintén jó választás lehet, hiszen az 1500 méter feletti magasságot az atkák már nem szeretik. Természetesen választható más helyszín is a nyaraláshoz, de mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni a pollennaptárt, és elkerülni a magas koncentrációjú időszakokat, területeket.

Ha gépkocsival kelünk útra, mindig győződjünk meg a légkondicionáló berendezés megfelelő működéséről, a pollenszűrők állapotáról. Elindulás előtt célszerű néhány percre bekapcsolni a klímát. Ezáltal a rendszerből eltávoznak mindazon anyagok – por, penészgomba-, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki. Menet közben tartsuk zárva az ablakokat, használjuk a légkondicionálót. A kocsiban utazók ne dohányozzanak.

Az utazást mindenképpen a kora reggeli vagy a késő esti órákra időzítsük, hiszen a légszennyezettség mértéke ilyenkor a legalacsonyabb, a levegő tisztább és hűvösebb.

A repülőút rejti magában a legtöbb kockázatot, hiszen oda háziállatokat is felengednek, ugyanakkor a zárt közegben történő utazás magában hordozhatja egy esetleges légúti fertőzés veszélyét is. A repülővel utazók, mindenképpen tartsanak maguknál sós orrsprayt, használják óránként, ezzel is védekezve a gép száraz levegője ellen.

A szállás megválasztásánál is legyünk nagyon óvatosak. Célszerű előre tájékozódni, és olyan szobát kérni, mely garantáltan allergénektőlmentes, nem dohányzó és távol található a medencétől. A poratka allergiásoknak tanácsos magukkal vinni saját, allergiamentes ágyneműjüket bár vannak olyan szállodák, ahol ezt már biztosítják.

Amennyiben belföldi úti célt választunk, érdemes olyan helyre utazni, melynek közelében sóbarlang, sókabin is található. Ezek kiválóan alkalmasak a légúti megbetegedésekben szenvedők kezelésére, ugyanakkor immunrendszer erősítő hatásuk is van. Szintén javasolt a hazai hegyvidéki kirándulások tervezése is. Bár hegységeink nem érik el az 1500 métert, a magasság növekedésével az allergének koncentrációja mégis csökken. Bátran indulhatunk túrázni, kirándulni.

Nem szabad megfeledkeznünk a táplálékallergiáról sem. Amennyiben kérdéses az adott étel összetétele, semmiképpen ne fogyasszuk el. Ha repülőgéppel utazunk érdemes előre tájékoztatni a légitársaságot a diétánkról, így egyéni menü is rendelhető. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor saját magunk állítsuk össze az étrendünket, amelyet kézipoggyászunkban magunkkal vihetünk.

Éttermekben pedig bátran kérdezzük meg a pincért, nem tartalmaz-e a választott étel számunkra veszélyes adalékokat.

Tengerparton gyakran szolgálnak fel helyi specialitásokat, halakat, rákot, kagylót és más tengeri gyümölcsöt. Mivel ezeknek az ételeknek igen magas a hisztamin tartalmuk, ugyanakkor allergiát okozó hatásuk is ismert, az allergiások kellő óvatossággal fogyasszák őket. Az is előfordulhat, hogy egy-egy ilyen nyaralás alkalmával derül ki az allergia, amelyet a tartósítószerek és a fűszerek is okozhatnak, ebben az esetben azonnal forduljunk orvoshoz.

A fenti óvintézkedések mellett nem szabad megfeledkezni a szükséges gyógyszerekről sem. Azokat mindig a kézipoggyászba csomagoljuk, hogy szükség esetén könnyedén hozzáférhetőek legyenek.

Célszerű utazás előtt konzultálni az orvossal is, ha szükséges, már 1-2 héttel az indulás előtt elkezdeni a javasolt gyógyszer szedését.

Az utazás során feltétlenül tartsuk magunknál zárójelentéseinket, valamint a legutóbbi ambuláns lapunkat. Étel- illetve gyógyszerallergia esetén pedig, az azokról szóló dokumentációt, valamint kezelési lapot, mely tartalmazza a gyógyszerek adagolását és azt is, hogy mire vagyunk allergiásak.

Gyógyszereinket akkor is vigyük magunkkal, ha az itthoni környezetben tünetmentesek vagyunk, hiszen az utazás során kapcsolatba kerülhetünk olyan allergénekkel, melyek bármikor kiválthatják allergiás reakcióinkat.

A rovarcsípésre allergiás személyek mindig tartsanak magunknál speciális adrenalin-injekciót is.

A fenti óvintézkedések betartásával az allergiások is kiélvezhetik a nyaralás minden percét, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az üdülés alatt rovarcsípésektől és bizonyos ételféleségektől sokszor azok is életveszélybe kerülhetnek, akiknél sohasem jelentkeztek allergiás tünetek.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2009. június 23.
Gy. Mészáros Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése